Jdi na obsah Jdi na menu
 


Whitechapel

Rozparovačovo teritorium

Whitechapel je čtvrť v londýnském East Endu, která byla v době Rozparovačových vražd známá svou zločinností, chudobou a špínou. Dorset Street byla dokonce popisována jako nejhorší ulice v Londýně. Velké množství z místních obyvatel byli přistěhovalci, především Irové a Židé. Neuvěřitelná chudoba donutila mnoho místních žen k prostituci. V roce 1888 bylo ve Whitechapelu odhadem 62 nevěstinců a 1200 prostitutek té nejnižší kategorie. Ženy se tady prodávaly za 2 nebo 3 pence, v horším případě i za bochník starého chleba. Ve Whitechapelu panovaly také otřesné hygienické podmínky. Spalo se většinou ve společných noclehárnách, na zemi, kde se proháněl všudypřítomný hmyz a potkani. V některých noclehárnách nájemníci spali vsedě v jedné řadě na lavicích, kde je správce ,,ukotvil" provazem. Jakmile se rozednilo, správce provaz uvolnil a spící lidé popadali na zem. Místní jatka porážela dobytek přímo na ulici, kde se jejich krev mísila s odpadky a močí. Komíny továren navíc do vzduchu vypouštěly takové množství škodlivin, že tu bylo skoro nemožné dýchat. V noci ulice osvětlovalo jen pár plynových lamp. Joseph Carey Merrick (slavný Sloní muž) tu byl vystavován v jednom obchodě jako kuriozita. Whitechapel zůstal až do poloviny 20. století synonymem pro tu nejhorší formu chudoby. Navíc, během 2. světové války byl poškozen několika nálety německé Luftwaffe a raket V-1 a V-2. Pak už se situace ve Whitechapelu začala přece jen zlepšovat, ale tajemná atmosféra tu po setmění panuje dodnes.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

David - jack

Zajímalo by mě, jak mohl vrah ať už to byl kdokoliv vraždit tak, aby jej nikdo nevyrušil.Chci říci jak je možné, že vrah mohl oběť vykuchat což mohlo trvat i několik minut a nikdo jej přitom neviděl.Dále nezdá se vám divné zě zavražděné byly vyššího věku, co když si oběti vybíral podle věku?

Ross - Re: jack

Je to jednoduché, mohl se bát maximálně policejní hlídky, ty měli v té době vyhrazené rajony které obcházeli dokola (na místě vraždy Anny Nicholsové chodila hlídka po Durward st. [od Buckś row] směrem k Brady st., stačilo vyčíhnout časový interval a určit vhodný čas, kdy tam není moc lidí a mohl se dát do díla. Co se týče toho "kuchání" tak u Catherine Eddowsové mu na to stačilo 5 minut. U Mary Jane Kellyové měl na to času dost a jak se podařilo nedávno prokázat, zde použil i sekeru.

Ross - Re: Re: jack

CHYBA: má tam být Mary Ann Nicholsová místo Annie

Admin - Re: jack

To, že měl vrah na svou "práci" čas i klid lze vysvětlit poměrně snadno. Je vysoce pravděpodobné, že Jack vystupoval jako jakýkoliv jiný zákazník své oběti. Prostitutka si pak sama vybrala místo, kam spolu půjdou a kde dojde k "obchodu". A je jasné, že žádná prostitutka neprovozuje své řemeslo na rušné ulici. Každá z Jackových obětí měla jistě svá oblíbená místa. Svým způsobem se dá říct, že každá oběť si sama podepsala ortel smrti, když s vrahem dobrovolně odešla na veřejnosti sice přístupné, ale velice málo frekventované místo. Svůj podíl na tom měl i samotný charakter Whitechapelu, kdy se většina lidí starala především sama o sebe. A nesmíme také zapomenout na to, že Whitechapel byl velice špatně osvětlený. Některé ulice nebyly osvětleny vůbec, na jiných byla jedna či dvě lampy, které byly velice často mimo provoz. A ještě jedna věc, na kterou se velice často zapomíná: Vrah měl neuvěřitelnou dávku štěstí. Oficiálně je mu připisováno 5 vražd. Minimálně při 3 z nich byl velice blízko dopadení. Bohužel k tomu nikdy nedošlo...

pix - Celý článek

Jack Rozparovač byl Polák Aron Kosminski, ukázaly po 126 letech testy

Jack Rozparovač, sériový vrah pěti prostitutek z londýnské čtvrti Whitechapel, má zřejmě jméno - Aron Kosminski. Pocházel z polského městečka Klodawa nedaleko Lodže a jeho totožnost byla zveřejněna až po 126 letech. K odhalení napomohly stopy DNA, nalezené na šátku Catherine Eddowesové, čtvrté z jeho obětí. V neděli o tom informoval polský deník Fakt, který se odvolává na britský Mail on Sunday.
Dobová ilustrace nalezení těla Marry Ann Nicholsové v londýnské čtvrti Whitechapel v roce 1888.

Dobová ilustrace nalezení těla Marry Ann Nicholsové v londýnské čtvrti Whitechapel v roce 1888.

FOTO: Profimedia.cz

Dnes 19:15

Šátek, ze kterého byly vzorky odebrány, sebral v roce 1888 přímo na místě činu jeden z policistů pro svou ženu. V roce 2007 onen šátek koupil na aukci v Londýně britský podnikatel Russell Edwards. O čtyři roky později ho nechal prozkoumat Jarim Louhelainenem, světoznámým odborníkem na získávání genetického materiálu z předmětů pocházejících z míst zločinů spáchaných před dlouhou dobou.

Vědce velmi překvapilo, že šátek za celou dobu nikdo nevypral, díky čemuž se prý zachoval důkazní materiál.
23letý masový vrah

„Výsledky testů jednoznačně potvrdily, že stopy DNA nacházející se na šátku patřily jak oběti Catherine Eddowesové, tak i masovému vrahovi, tehdy třiadvacetiletému Kosminskemu. Vzorky DNA oběti i možného vraha byly porovnány s DNA jejich současných příbuzných. V případě Kosminskeho s genetickými vzorky pravnučky jeho sestry,“ napsal Fakt.
Ilustrace ulice ve Whitechapelu a poslední oběti Jacka Rozparovače

Ilustrace ulice ve Whitechapelu a poslední oběti Jacka Rozparovače MaryJane Kellyové.

FOTO: Profimedia.cz

Kosminski patřil už před 125 lety mezi šest hlavních podezřelých, policii se ale nepodařilo jeho podíl na sériových vraždách prokázat. Pozdější výzkum ukázal, že se sestrou a dvěma bratry žil jen pár metrů od místa úmrtí své třetí oběti Elizabeth Strideové. Tu spolu se čtvrtou Eddowesovou zabil a zohavil během jedné noci.

Tento vyučený kadeřník byl v roce 1891 kvůli své paranoidní nenávisti k ženám a vražedným sklonům umístěn do ústavu pro choromyslné, kde ve věku 54 let v roce 1919 zemřel.

Zdenny7 - Re: Celý článek

http://technet.idnes.cz/jack-rozparovac-0jk-/veda.aspx?c=A140908_131222_veda_kuz

Rio - Re: Celý článek

Nech už je ako chce, ale neverím, že po 126 rokoch odrazu zistili s obrovskou istotou, že to bol práve Aaron Kosminski. Možno bol jedným z hlavných podozrivých a DNA testy na šatke Eddowsovej ukázali prítomnosť Kosminského DNA no to nič nemusí znamenať.
Eddowsová bola prostitútka čiže keby sme zobrali jej šaty a nevyprali ich 126 rokov nájdeme na nich DNA stovky mužov "zákazníkov" a tiež jej krvi.
Ešte veľmi dlho sa o Rozparovačovi bude polemizovať.

Ross - Re: Re: Celý článek

Ano již to bylo potvrzeno.

 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 564351
Měsíc: 5549
Den: 154