Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

Duchařské historky

Londýn platí za jedno z nejstrašidelnějších míst na světě a pojí se k němu nespočet historek o podivných zjeveních a přízracích. Bylo by s podivem, kdyby se ani jedna z nich netýkala vražd Jacka Rozparovače.
Hospoda Ten Bells Pub je neodmyslitelně spojena s vraždami ve Whitechapelu. V poslední noc svého života zde byla viděna Mary Jane Kellyová, která byla nalezena děsivě zohavená na druhé straně ulice v Miller's Court. V 70. a 80. letech 20. století se to tu dokonce jmenovalo "U Jacka Rozparovače" a mezi místní speciality patřil "drink Jacka Rozparovače". Koncem 90. let 20. století si začal personál, bydlící v horních patrech, stěžovat na podivné zjevení starého muže oblečeného do šatů typických pro viktoriánskou éru. Nezřídka se dokonce stávalo, že se vprostřed noci probudili a tajemný přízrak ležel vedle nich na posteli. Po počátečním zděšení si na neškodné zjevení zaměstnanci natolik zvykli, že o něm mluvili jako o nejstarším obyvateli tohoto místa. Byl to snad přízrak samotného Rozparovače? Stín Jacka Rozparovače dopadl i na slavný Westminsterský most. V Londýně se traduje, že když budete 31. prosince stát na Westminster Bridge můžete spatřit přízrak tohoto slavného vraha. Pokud se v momentě, kdy bude Big Ben odbíjet půlnoc, podíváte na východ, můžete spatřit, jak se na zábradlí mostu zhmotní temná postava, která po hlavě skočí do chladných vod Temže. Podle legendy jde o samotného Jacka Rozparovače, který v roce 1888 právě na tomto místě, v ten stejný den i hodinu spáchal sebevraždu. Od té doby musí jeho duch každý rok svůj osudný skok opakovat, to vše za hrůzy, které za svého života napáchal. Takže pokud budete někdy slavit Silvestr v Londýně, máte šanci setkat se tváří v tvář s jedním z nejslavnějších zločinců v dějinách.

Londýnem ovšem neobchází jen přízrak samotného vraha. Údajně zde můžete narazit i na duchy některých jeho obětí:

Mary Ann Nicholsová - její duch se prý má vznášet kolem místa, kde bylo kdysi nalezeno její zohavené tělo. Podle některých pozorovatelů Mary Ann sedí na místě své vraždy a pláče. Někteří svědci popisují, že z podivného zjevení vyzařuje jakési zelené světlo. Někteří zase tvrdí, že jsou na tomto místě v noci slyšet ženské výkřiky. Jde o nejčastější pozorování podivných jevů na místě Rozparovačových vražd.

Annie Chapmanová - v blízkosti místa její vraždy můžete údajně slyšet výkřiky a sténání. Navíc opodál byl viděn její duch jak sedí na zdi s hlavou opřenou o rameno. Další historka se váže přímo k místu její vraždy, tedy k domu na Hanbury Street 29. Jeden z místních obyvatel tvrdil následující: "Tato podivná událost se stala minimálně čtyřikrát. Když jsem odhrnul záclonu v okně, uviděl jsem jak průchodem čísla 29 prochází muž se ženou směrem ke dvorku, kde byla kdysi zavražděna Annie Chapmanová. To by nebylo nic tak divného, kdyby pokaždé zničehonic nezmizeli. Pokaždé šlo o stejný pár, který vždy dělal stejné věci. Žena vypadala celkem stará a shrbená a pán v černém svrchníku a cylindru ji podpíral a chodbičkou vedl na dvorek. Nejčastěji k těmto zjevením docházelo za podzimních měsíců v časných ranních hodinách."

Elizabeth Strideová - zjevení jejího ducha na Berner Street prý ohlašuje hlasité sténání.
Catherine Eddowesová - čtvrtá Rozparovačova oběť se rovněž zjevuje na místě své smrti, tedy na Mitre Square, přesněji řečeno na místě dnes známém jako Ripper's Corner. K poslednímu pozorování ovšem došlo v roce 1973.

Mary Jane Kellyová - její přízračná postava bývala vidět jak oděná celá v černém vstupuje do svého pokoje v Miller's Court. Svědci tvrdili, že poté viděli její bledý obličej jak vyhlíží z okna.

 

Barva očí Rozparovačových obětí

Říká se, že oči jsou oknem do duše. A jakou barvu očí měla pětice žen zavražděných mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888?

Mary Ann Nicholsová - šedé

Annie Chapmanová - modré

Elizabeth Strideová - světle šedé

Catherine Eddowesová - oříškově hnědé

Mary Jane Kellyová - modré

 

Osobní věci nalezené u těl obětí:

Mary Ann Nicholsová - hřeben, bílý kapesník, rozbitý kus zrcadla.

Annie Chapmanová - kousek mušelínu, 2 hřebeny, kousek obálky.

Elizabeth Strideová - klíč, kousek tužky, 7 knoflíků, 2 hřebeny, lžíce, skoba, kousek mušelínu, několik papírků.

Catherine Eddowesová - 2 dýmky, krabička čaje, krabička cukru, prázdná krabička od zápalek, 12 kusů roztrhaného hadru, kus hrubého plátna, kus roztrhané košile, kus flanelu se zapíchnutými jehlami a špendlíky, 6 mýdel, hřeben, příborový nůž, lžička, pouzdro na cigarety, klubíčko konopí, několik knoflíků, náprstek, 2 lístky do zastavárny, kus letáku, kus rozbitých brýlí.

To je veškerý majetek těchto žen.

 

Jedinečnost jednotlivých obětí

V čem jsou jedinečné jednotlivé oběti Jacka Rozparovače? Samozřejmě nemyslím ty nejpatrnější a nejznámější rozdíly, jako že Liz jako jediná nebyla zohavena nebo že Mary Jane jako jediná nebyla zavražděna přímo na ulici.

Mary Ann Nicholsová - Pravděpodobně jediná oběť, která byla v době své vraždy ještě vdaná. Jediná oběť, kterou žádný svědek neviděl těsně před vraždou ve společnosti neznámého muže v blízkosti místa činu. Jediná oběť u které se vrah pokusil zakrýt "svou práci" (proto se až v márnici zjistilo, že Mary měla zohavenou břišní dutinu). Jediná oběť zavražděná v sudém měsíci. Jediná oběť, která měla více než tři děti. Jediná oběť, která měla v průběhu roku 1888 stálou práci.

Annie Chapmanová - Jediná oběť, která neměla na hlavě čepec. Pravděpodobně jediná oběť, kterou její vrah okradl. Jediná oběť zavražděná v sobotu. Jediná oběť, kterou nalezli s hlavou směřující na Jih.

Elizabeth Strideová - Jediná z obětí, která se nenarodila v Británii. Pravděpodobně jediná z obětí, která měla v rodině policistu (její strýcem byl strážník Walter Stride). Jediná oběť, která v době nálezu těla svírala něco v ruce. Jediná z obětí, která nebyla nalezena ležící na zádech. Pravděpodobně jediná z obětí, která byla u policie oficiálně registrovaná jako prostitutka. Byla nejvyšší ze všech obětí.

Catherine Eddowesová - Jediná oběť, kterou objevil policista. Jediná z obětí, která měla tetování. Pravděpodobně jediná z obětí, která příležitostně nosila brýle. Jediná z obětí, která používala falešné jméno.

Mary Jane Kellyová - Jediná oběť, která měla trvalé bydliště. Jediná oběť, která kdy slyšela jméno Jack Rozparovač. Jako jediná z obětí nebyla protestantka.

 

Každodenní rutina ve whitechapelských chudobincích na konci 19. století

Většina Rozparovačových obětí velmi dobře znala prostředí whitechapelských chudobinců (možná až s výjimkou Mary Jane Kellyové). Zde je každodenní rozpis činností v těchto chudobincích:

Od 25. března do 29. září:

06:00 - budíček

06:30 - 07:00 - snídaně

07:00 - nástup do práce

12:00 - 12:30 - oběd

18:00 - odchod z práce

18:00 - 19:00 - večeře

20:00 - večerka

Od 29. září do 25. března:

07:00 - budíček

07:30 - 08:00 - snídaně

08:00 - nástup do práce

12:00 - 13:00 - oběd

18:00 - odchod z práce

18:00 - 19:00 - večeře

20:00 - večerka

 

Kdy zanikla originální místa vražd?

1909 - Na místě vraždy Liz Strideové na Berner Street je postavena škola (přesné místo, kde bylo nalezeno její tělo je teď přímo na školním hřišti)

1928 - Je zbourána severní část Dorset Street (a to včetně Miller's Court, kde byla zavražděna Mary Jane Kellyová)

1950 - 1979 - Dochází k postupné rekonstrukci Mitre Square, kde bylo nalezeno tělo Kate Eddowesové.

1963 - Rozšiřujícímu se tržišti ustupuje i jižní část Dorset Street.

1970 - Z důvodu rozšíření pivovaru, je zbourán dům na Hanbury Street 29, na jehož dvoře byla zavražděna Annie Chapmanová.

1972 - Kvůli "vyklízení slumu" na Buck's Row zaniká místo vraždy Polly Nicholsové.

 

Složení obyvatel londýnského East Endu (tedy nejen Whitechapelu) podle sčítání lidu z roku 1891

Celkový počet obyvatel - 705 114

Vyšší střední třída - 1,75%

Nižší střední třída - 4,54%

Kvalifikovaná pracovní síla - 11,40%

Lidé nad hranicí chudoby s trvalým příjmem - 44,31%

Lidé pod hranicí chudoby, s pravidelným, ale nedostatečným příjmem - 15,83%

Lidé pod hranicí chudoby s nepravidelným příjmem - 9%

Lidé na hranici totální bídy - 11,85%

Největší "spodina" (notoričtí zločinci, nenapravitelní recidivisté) - 1,33%

Z tohoto sčítání vyplývá, že ve východní části Londýna žilo přes 83 000 lidí v těch nejnuznějších podmínkách a po ulicích se pohybovalo přes 9 000 zločinců toho nejhoršího ražení...

 

Pohled na život prostitutek ve Whitechapelu

Anglické slůvko "Hairy-Ford-Shire" bylo jedno z místních označení pro ženské genitálie. Tento výraz raději nebudu překládat, stačí, když si přeložíte ona tři slova oddělená pomlčkou. Šlo o nejapnou slovní hříčku na název anglického hrabství Herefordshire. Zákazník přišel k prostitutce a oslovil ji buďto slovy: "Uděláme obchod?" nebo požádal "o svezení do Hairy-Ford-Shire". Jen tak pro zajímavost, Viktor Janiš v překladu románu "Z pekla" použil výraz "Kundratice pod Pupíkovicema". Cena za krátký pohlavní styk se ve Whitechapelu pohybovala kolem 3 pencí. Ty nejchudší a nejzoufalejší prostitutky se prodávaly i za alkohol nebo krajíc okoralého chleba. K aktu samotnému docházelo ve stoje, lehká ženština se při něm opírala o zeď či o plot, a proto se takové souloži hovorově říkalo "třípencovej stojáček". V tomto období byl mezi místními prostitutkami velice běžný švindl, kdy prostitutka držela penis mezi stehny a simulovala styk bez proniknutí do vagíny. Jedna žena, která šlapala chodník v tehdejším East Endu uvedla, že za 20 let prostitutce zažila skutečný styk jen dvakrát a že ve všech ostatních případech zákazníky ošvindlovala právě tímto způsobem.

 

Jaké bylo počasí v den Rozparovačových vražd?

Vražda Mary Ann Nicholsové:

Čtvrtek 30. září 1888 - celodenní teploty se pohybovaly od 10,3°C do 19,1°C. Po jasném ránu a dopoledni příšla ve 14:00 bouřka, která skončila o hodinu později.

Pátek 31. srpna 1888 - teploty se pohybovaly mezi 9,3°C do 17,2°C. Celý den byla úplně jasno, ale poměrně chladno.

Vražda Annie Chapmanové:

Pátek 7. září 1888 - teploty od 10,4°C do 18,8°C. Většinu dne bylo jasno, občas se objevila menší dešťová přeháňka.

Sobota 8. září 1888 - teploty od 8,6°C do 14,6°C. Jasné ráno i odpoledne, k večeru přibývající déšť.

Vraždy Elizabeth Strideové a Catherine Eddowesové:

Sobota 29. září 1888 - teploty od 13°C do 19,1°C. Po zataženém ránu přišlo jasné a teplé odpoledne. Od 21:05 až do půlnoci pršelo.

Neděle 30. září 1888 - teploty do 7,1°C do 11,9°C. Celý den úplně jasná obloha.

Vražda Mary Jane Kellyové:

Čtvrtek 8. listopadu 1888 - teploty od 2,3°C do 6,9°C. Celý den zatažená obloha, v noci se přidal déšť.

Pátek 9. listopadu 1888 - teploty od 3,9°C do 7,8°C. Až do 11:00 pokračoval déšť z minulé noci. Po zbytek dne zatažená obloha.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 3
Celkem: 564341
Měsíc: 5552
Den: 160