Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michael Kidney

article preview

Kidney byl přístavní dělník a byl milencem třetí kanonické oběti Elizabeth Strideové. Narodil se v roce 1852, byl tedy o 9 let mladší než Liz. V době Rozparovačova řádění bydlel na 38 Dorset Street. Vztah mezi ním a Liz trval (s menšími přestávkami) 3 až 4 roky a byl poměrně bouřlivý, protože Kidney byl známý jako násilník. Sama Liz Kidneyho obvinila za napadení, ale nakonec k soudu nedorazila a proto bylo obvinění staženo. Kidney tvrdil, že Liz v době její vraždy už 5 dní neviděl.

Spisovatel A. P. Wolf ve své knize uvádí, že Liz nebyla obětí Rozparovače, ale že ji během hádky zavraždil Kidney. V noc své vraždy byla ve 23:00 Liz viděna v hospodě Bricklayers Arms ve společnosti slušně oblečeného muže, se kterým se objímala a líbala. Lehkost s jakou se k tomuto muži Liz chovala by naznačovala, že nešlo o běžného klienta. Podle Wolfa mohlo jít o jejího milence, který mohl být ženatý. Je doloženo, že si Liz ve svůj poslední den chtěla půjčit kartáč na oblečení od Charlese Prestona. Když pak bylo nalezeno její tělo, Liz svírala v ruce francouzské pastilky sloužící k osvěžení dechu. To by tedy napovídalo tomu, že Liz se snažila na někoho zapůsobit, což by v případě Kidneyho nemusela.

V 00:45 je Israel Schwartz svědkem útoku na Liz. Jakýsi muž se jí pokusí vtáhnout na ulici, ale Liz spadne na zem a třikrát ne příliš hlasitě zakřičí o pomoc. Na druhé straně ulice stojí muž, na kterého útočník zakřičí: "Lipski!" Není jasné, zda tím byl myšlen Schwartz nebo muž na druhé straně ulice. Schwartz se poté dá na útěk a stejně tak se dá do běhu i onen muž stojící na druhé straně ulice. Wolf tvrdí, že pokud by šlo o útok Jacka Rozparovače nebo o loupežné přepadení, útočník by jistě Liz nechtěl vtáhnout na ulici, ale spíše naopak, chtěl by ji zatáhnout do potemnělého dvora na Dutfield's Yard. Také je možné, že by v takovém případě Liz křičela mnohem hlasitěji. Navíc, žádná oběť Rozparovače nestačila před vraždou vykřiknout (snad až s výjimkou Mary Jane Kellyové). Dále Liz nebyla zohavena a mnoho odborníků uvádí, že při této vraždě byl použit jiný nůž než v případě ostatních vražd připisovaných Jacku Rozparovači.

Někdy se uvádí, že Liz nebyla zohavena proto, že vrah neměl dostatek času své "dílo" dokončit. Wolf však tomuto tvrzení oponuje s tím, že například vražda Catherine Eddowesové byla provedena za pouhých 10 minut a tato oběť zohavena byla. Pokud by byl muž, který na Liz zaútočil opravdu Rozparovač, měl na její vraždu 15 minut a přesto ji nezohavil. Podle Wolfa jde o jasný důkaz, že Kidney načapal Liz s jiným mužem a v záchvatu žárlivosti svoji milenku zavraždil. Muž stojící na druhé straně ulice byl muž se kterým Liz strávila většinu večera a který v momentě, kdy na ni Kidney zaútočil, vzal "statečně" nohy na ramena, možná proto, že byl ženatý a nechtěl na sebe příliš upozorňovat.

Tato teorie je jistě velice zajímavá a nelze vyloučit, že Kidney opravdu zavraždil Liz Strideovou. Na druhou stranu však nelze ani vyloučit to, že Kidney byl ve skutečnosti samotný Jack Rozparovač. Koneckonců to byl potvrzený násilník a policie ho ve spojitosti s vraždami vyslýchala (i když byl nakonec zbaven všech podezření). A aby to bylo ještě zajímavější, Kidney se v červnu 1889 (tedy pouhých 7 měsíců po vraždách) léčil ve Whitechapelské ošetřovně se syfilidou. Jeho další osud je však neznámý...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 566032
Měsíc: 5371
Den: 179