Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lewis Carroll

article preview

Lewis Carroll (vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson) se narodil 27. ledna 1832. Je autorem slavné Alenky v říši divů. Jeho osobní život je dodnes jednou velkou neznámou a koluje o něm spousta neověřených informací. Objevují se zvěsti o jeho pedofilii (dokonce měl požádat o ruku jedenáctiletou holčičku, která byla jeho inspirací při psaní Alenky), pro které ale neexistují žádné důkazy. Stejnou záhadou je i zmizení jeho 4 z celkem 13 deníků (a i v těch zbývajících chybějí stránky).

S úplně novou teorií o Dodgsonově životě přichází v roce 1996 Richard Wallace. Podle něj byl slavný Lewis Carroll Jackem Rozparovačem! Co jej k této domněnce vedlo? Upřímně, neexistuje jediný důkaz, který by tuto teorii podporoval. Wallace své tvrzení opírá o Dodgsonovo literární dílo (a to včetně Alenky v říši divů) a jeho dopisy. Wallace tvrdí, že pomocí přesmyček v nich lze najít důkazy o tom, že jejich autor byl vrahem z Whitechapelu. Výsledkem jsou ovšem věty, které naprosto odporují Dodgsonově hravé práci se slovy a leckdy ani nedávají smysl. Navíc lze docela snadno namítnout, že s takovým přístupem se dají snadno najít důkazy v každé knize nebo dopise. Jako příklad chabosti jeho teorie slouží fakt, že v básni Píseň potrhlého zahradníka dává zmínku o papeži do souvislosti s vraždou Catherine Eddowesové na Mitre Square (papež přece nosí mitru)! A aby toho nebylo málo, Wallace upozorňuje také na Dodgsonovu báseň Lovení Snárka. Svědci přece blízko místa činu viděli muže v lovecké čepici! I přes veškerou Wallaceho snahu a záhadnost slavného spisovatele, pravděpodobnost, že byl Dodgson Jackem Rozparovačem je jen velmi malá.
Není ovšem bez zajímavosti, že sám Dodgson se v jednom dopise svému příteli doktoru Dabbsovi zmiňuje o Rozparovači. Doslova píše, že má o Jacku Rozparovači důmyslnou teorii. Jaká tato teorie byla, se už ovšem asi nikdy nedozvíme.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lalaith - H

Nevěřím že zrovna on byl Jack Rozparovač. Ale té pedofilii věřím, stejně na tom byl i Andersen.

 



Statistiky

Online: 5
Celkem: 565972
Měsíc: 5366
Den: 166