Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leopold II.

article preview

Narodil se 9. dubna 1835 v Bruselu jako druhý ze tří synů belgického krále Leopolda I. Protože jeho straší bratr zemřel ještě před jeho narozením, stal se dědicem trůnu. 22. srpna 1853 se oženil s rakouskou arcivévodkyní Marií Henriettou Habsbursko-Lotrinskou, se kterou měl čtyři děti. Po smrti svého otce nastoupil na trůn 17. prosince 1865. Toužil po tom učinit z Belgie koloniální mocnost, která by se rovnala Velké Británii nebo Francii. Zároveň však investoval nemalé peníze do zkrášlování Bruselu a výraznou měrou se podílel na modernizaci Antverpského přístavu nebo výstavbě přehrady Gileppe.

Během jeho vlády získala Belgie kontrolu nad Kongem, kterou ztratila až těsně před jeho smrtí. Tuto část Afriky téměř zbavil jejího veškerého přírodního bohatství, navíc pod belgickou krutovládou se počet obyvatel Konga snížil z 20 až 30 miliónů na méně než 9 miliónů. Důvodem bylo kruté zacházení ze strany Evropanů a používání domorodců na otrocké práce. Leopolda za to kritizovalo i několik slavných osobností té doby, například spisovatelé Mark Twain nebo Arthur Conan Doyle.

Těsně před svou smrtí se Leopold ještě jednou oženil (jeho první manželka zemřela v roce 1902). Jeho druhou manželkou se stala jeho dlouholetá milenka Blanche Zélií Josephine Delacroix. O pouhých pět dní později, 17. prosince 1909, Leopold II. zemřel.

S tvrzením, že by belgický král mohl být zároveň i Jackem Rozparovačem přišel spisovatel Jaquemine Charrot Lodwidge. Ten tvrdil, že Leopold si během návštěv Konga osvojil několik brutálních rituálů místních domorodců, které se zamlouvaly jeho sadistické povaze. Zároveň uvedl, že Leopoldův dům v Londýně je jistě tím domem, ke kterému údajně dovedl policisty spiritista Robert Lees. Ve skutečnosti neexistuje jediný důkaz, že by byl Leopold v Londýně během podzimu 1888. Dům, ke kterému údajně Lees přivedl policisty měl být domem lékaře. A navíc, Leopold nikdy osobně v Kongu nebyl. Takže tato teorie je pravděpodobně jen snaha o vzbuzení senzace.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 5
Celkem: 571250
Měsíc: 5755
Den: 341