Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Pizer

article preview

Tento židovský švec se narodil v roce 1850 a v době Rozparovačových vražd bydlel na 22 Mulberry Street. Ve svém okolí byl znám jako "Kožená zástěra".

Po vraždě Mary Ann Nicholsové noviny otiskly informaci, že vrahem je muž s přezdívkou "Kožená zástěra", který je známý svým hrubým chováním k whitechapelským prostitutkám. Na tomto tvrzení se shodlo hned 50 místních žen. Všechny se rovněž shodly, že jde o ševce židovského původu. Pizer o těchto novinových článcích věděl a ze strachu raději několik dní nevyšel z domu. To ho ovšem neubránilo před zájmem seržanta Williama Thicka, který Pizera znal 18 let a věděl, že je známý pod přezdívkou "Kožená zástěra". Thick si pro Pizera přišel 10. září 1888 asi 08:00 a odvedl ho na policejní stanici v Leman Street.

Na policejní stanici bylo zjištěno, že Pizer má pevné alibi na noci vražd Mary Ann Nicholsové i Annie Chapmanové. V prvním případě byl sice tu noc venku, ale do noclehárny se vrátil asi v 02:15, zaplatil si postel a následně spal až do 11:00 druhé dne. K vraždě Mary Ann Nicholsové prokazatelně došlo kolem 03:30. Jeho rodina mu navíc potvrdila i alibi na noc vraždy Annie Chapmanové. Díky tomu nakonec policie Pizera propustila. To ovšem nezabránilo tisku, aby se tohoto příběhu pevně chytil. V některých novinách byl Pizer popisován jako naprostá zrůda schopná jakékoliv brutality. V několika článcích se navíc objevila spousta urážek plných antisemitismu. Právě kvůli těmto štvavým článkům dostal později Pizer od některých vydavatelů vyplaceno odškodné.

John Pizer zemřel v londýnské nemocnici v červenci 1897 na gastroenteritidu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 571219
Měsíc: 5737
Den: 332