Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jacob Levy

article preview

Jacob Levy se narodil v roce 1856 v Aldgate do židovské rodiny. Už jeho rodiče byli řezníci a Jacob se vydal v jejich stopách. O jeho životě toho není příliš známo.  Se svou manželkou Sarah měl dvě děti. 10. března 1886 byl zadržen za krádež masa v obchodě na Goulston Street, za což byl odsouzen na 12 měsíců vězení ve věznici Holloway, místo toho byl ale nakonec poslán do blázince v Essex County.  V roce 1888 vede řeznictví na 36 Middlesex Street. 15. srpna 1890 je Jacob hospitalizován v blázinci Stone kvůli záchvatům šílenství. Mimochodem, duševně nemocný byl i jeho bratr. Jacob si stěžoval, že slýchá v hlavě cizí hlasy a tvrdil, že pokud ho někdo nezastaví, tak určitě někomu ublíží. Propadal bezdůvodně pláči a vyprávěl, že je nucen dělat věci, které by o své vůli nikdy neudělal. Jeho manželka tvrdila, že i když Jacob býval dříve dobrý obchodník, v poslední době přivedl rodinný podnik v podstatě na mizinu. V noci vůbec nespal a toulal se po ulicích až do časných ranních hodin. Navíc trpěl syfilidou v pokročilém stádiu. Jacob Levy zemřel v blázinci 29. července 1891. Jako příčina smrti je určena progresivní paralýza zaviněná duševní poruchou, která byla způsobena syfilidou.

Protože Jacob měl syfilis, je velice pravděpodobné, že také navštěvoval prostitutky ve Whitechapelu. A koho jiného by měl obviňovat z toho, že mu zničil život i do té doby prosperující rodinný podnik? Je docela dobře možné, že se domníval, že syfilis přenesl také na své děti. Není si pak těžké připustit, že Jacob musel místní prostitutky opravdu nenávidět.
30. září 1888 asi v 01:30 tři lidé – Joseph Lawende, Harry Harris a Joseph Hyam Levy – opouští Imperial Club na 16-17 Duke´s Place. O asi 4 minuty později a 15 yardů dál uvidí muže a ženu jak spolu mluví ve vstupu do Church Passage, která vede na Mitre Square. Onou ženou je Catherine Eddowesová, jejíž zohavená mrtvola bude o asi deset minut později nalezena v tmavém rohu Mitre Square. V momentě, kdy tuto dvojici spatří, Joseph Levy silně znervózní a řekne Harrisovi: ,, Nemám rád, když se vracím domů a kolem se motají takové existence. Odcházím!“ Evening News z 9. října 1888 uvádí, že Joseph Levy tvrdošíjně odmítá sdělit jakékoliv informace, což podněcuje k názoru, že něco ví, ale má strach, aby jeho jméno nebylo spojováno s vyšetřováním. Při něm Joseph Levy připustil, že si onu dvojici prohlédl, ale nebyl schopen dát policii mužův popis. Snad až na zmínku o tom, že muž byl asi o 3 palce vyšší než žena (pro zajímavost, Jacob Levy měřil 5 stop a 3 palce, Eddowesová  byla vysoká 5 stop!). Když byl potom Joseph Levy podroben křížovému výslechu a byl dotazován, z čeho měl strach, když uviděl onu dvojici, tak odpověděl, že se nebál o sebe. Měl snad obavy proto, že poznal onoho muže, v ženě vytušil prostitutku a věděl, co bude následovat? Joseph Levy byl také řezník a vlastnil obchod na 1 Hutchinson Street, což bylo asi 60 yardů od řeznictví Jacoba Levyho! Navíc nelze ani vyloučit, že byli ve skutečnosti vzdálení příbuzní. Určitě se ale museli znát, minimálně od vidění!
Goulston Street je od domu Jacoba Levyho vzdálena jen asi 100 metrů. A právě zde Rozparovač odhodil zakrvavený kus zástěry Catherine Eddowesové a kde byl také nalezen onen tajemný nápis na zdi. Co když Jacob Levy po vraždě na Mitre Square schválně vyrazil pryč od svého domu, aby zmátl vyšetřovatele? Pak už mu jen stačilo odhodit ten kousek zástěry, vrátit se oněch 100 metrů zpátky a byl v bezpečí. Policie si pak mohla myslet, že vrah vyrazil opačným směrem. Vražda Eddowesové byla výjimečná i tím, že jako jediná se odehrála uvnitř samotného City. Co když se Jacob Levy vydal po vraždě Elizabeth Strideové do bezpečí domova a Eddowesovou potkal jen náhodou a použil ji jako ,,náhradu“ za nedokončenou vraždu Strideové? Navíc si musel být dobře vědom toho, že Joseph Levy ho možná poznal, tím by se dal vysvětlit relativně dlouhý časový rozestup mezi vraždami Catherine Eddowesové a Mary Jane Kellyové. Jacob Levy měl zkrátka strach.
Doktor Frederick Gordon Brown, chirurg pracující pro londýnskou policii a muž, který ohledával tělo Eddowesové, se nikdy netajil svým názorem, že vrahem byl dozajista řezník. Dále, 3 dny před svou smrtí se Eddowesová vrátila ze sbírání chmele v Kentu. Po svém návratu prý všude rozhlašovala, že zná totožnost whitechapelského vraha a že si brzo dojde pro peníze vypsané za jeho dopadení. V posledních dnech svého života byla velice často vídána v okolí Aldgate, tedy poblíž místa, kde bydlel i Jacob Levy. Není bez zajímavosti, že v roce 1891, kdy Jacob Levy zemřel, byl i uzavřen případ whitechapelských vražd… O šest týdnů později, George Hutchinson vypověděl na policii, že v den její smrti viděl Mary Jane Kellyovou ve společnosti židovsky vyhlížejícího muže, kterého viděl i o něco později v Middlesex Street, v ulici, kde bydlel i Jacob Levy!
To vše zní samozřejmě zajímavě, bohužel však proto neexistuje jediný přímý důkaz.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Michal - Rozparovač

Podle mě rozparovač byl Jacob Levy byl to šílenec a měl důvod vraždit ( přece se nakazil syfilisem ) byl blízko vražd.

Jirka - rozparovač

Viděl jsem dokument a tam řikali že jack rozparovač pocházel z nejchudší části whitechapelu a take byl negramotny neměl žádnou zkušenost v anatomii svě oběti nejdřive uškrtil a pak je začal řezat ale vše podle mně ukazuje na Jamese maybricka našel se u něj denik písmo bylo shodne.....

* - Re: rozparovač

Pokud byl negramotný, jaktože si vedl deník? A navíc, Jack anatomii znát musel ;)

jan šprňa - :)

a co tak James Kelly??viděl někdo dokument...vraždil Rozparovač v americe na discavery world??tam je to jasné jako facka:))mrkněte

Domča - ...

Vždycky jsem se zajímala o takové případy... a jsem ráda, že je i taková stránka... :) Každopádně si myslím že Levy to být mohl, ale je plno lidí kteří mohli mít jakoukoli zkušenost s řeznictvím či chirurgií aniž by se tím živil ;) Nikdy se už nedozvíme pravdu...i přesto by ji všichni chtěli znát :)

Admin - Re: ...

Ahoj Domčo! Jsem rád, že jsi ráda za takové stránky :) Možná máš pravdu. Někteří odborníci na Rozparovače se dokonce domnívají, že vrah nejen že nebyl lékař nebo řezník, ale že ani nedisponoval žádnými znalostmi anatomie.

Domča - Re: Re: ...

Ahoj :) po dlouhý době jsem se tu ukázala, jelikož budu koukat na filmy, které jsou inspirovány Jackem.. :D Tak uvidím no.. :)
Jen se chci zeptat..Mohla být náhoda, že vraždil vždy tak dokonale a přesně? A nebo to mohla být chyba soudního lékaře? :)
Jen si myslím, že v dnešní době, už je skoro každému, kromě nadšenců, tohle téma ukradený, jelikož dávno bude mrtvý.. Ale mě osobně by pravda strašně zajímala :))

Admin - Re: Re: Re: ...

Ahoj. Ke své ostudě přiznávám, že jsem se tady taky dlouho neukázal :) Těžko říct jestli šlo o náhodu, ovšem na omyl lékařů bych moc nesázel, koneckonců to byli uznávaní odborníci. Co se týče zájmu o Rozparovače, ve střední Evropě jde jen o několik málo nadšenců. Jiná je situace např. v USA (kde si ovšem spousta lidí myslí, že jde o fiktivní postavu z béčkových hororů). A kategorie sama o sobě je samozřejmě Velká Británie, kde dokonce vychází pravidelný časopis Ripperologist a konají se různé semináře a diskuze na téma Rozparovač. Ty jsou ovšem pravidelně pořádány po celém světě, např. na Novém Zélandu. Každopádně přeji pěkné pokoukání na filmového Jacka, můžeš se později podělit o své zážitky nebo i některý film doporučit.

... - ...

Přečetl jsem o této kauze vše co se dá. Podle mne je tato osoba vrah. Ke shodě došlo i více lidí. Když budeme vycházet informací dalšího svědka u jedné vraždy a podobně. A také proč byla vše ututláno, vzhledem k jiskrné atmosféře k jedné minoritě.

Admin - Re: ...

Levy je určitě zajímavá možnost. Celé je to ale postaveno na spoustě kdyby (jako většina teorií o identitě Jacka Rozparovače). Kdyby se Joseph a Jacob znali, kdyby byli příbuzní, kdyby Joseph Jacoba poznal těsně před vraždou Eddowesové, kdyby Jacob Levy odhodil zástěru Eddowesové jako falešnou stopu... To by se dalo teoreticky říct o většině podezřelých. Co když Jacob Levy znal například i Aarona Kosminského a poznal ho ve společnosti Eddowesové? Tím nechci říct, že Levy nemohl být Rozparovač, koneckonců to byl potvrzený šílenec a navíc řezník, jen že tato teorie nemá moc pevné základy (to ale v podstatě žádná). Určitě je to alespoň návrat ke klasickému podezřelému. Žádní zednáři, žádná konspirace, žádný zázračně objevený vrahův deník. Každopádně jsem rád, že jsi při studiu tohoto případu zavítal i na tyto stránky.

 



Statistiky

Online: 2
Celkem: 566072
Měsíc: 5379
Den: 175