Jdi na obsah Jdi na menu
 


George Chapman

article preview

Severin Antoniovič Klosowski se narodil v polské vesnici Nargornak 14. prosince 1865. Jeho otec ho dal na učení ke staršímu chirurgovi do Zvolena. Poté pokračoval ve studiích v nemocnici ve Varšavě, která dokončil v roce 1885. O jeho dalším působení panují rozpory. Jedni tvrdí, že se mu nepodařilo stát se mladším chirurgem, druzí zase zastávají názor, že se v roce 1886 stal pomocným chirurgem a o rok později diplomovaným mladším chirurgem. Stejně tak se odborníci nemohou shodnout na tom, kdy se Klosowski přesunul do Anglie. Jedna skupina se drží roku 1888, její oponenti pro změnu udávají červen 1887. Podle dochovaných dokumentů vyplívá, že Klosowski ještě v únoru 1887 pracoval ve varšavské nemocnici. Pak už polské záznamy mlčí. Lze tedy předpokládat, že Klosowski se do Londýna přesunul mezi únorem a březnem 1887.

V Londýně začal pracovat jako pomocník holiče, ale po pěti měsících si sám otevírá holičství na 126 Cable Street. Je pravděpodobné, že na této adrese bydlel i v době Rozparovačových vražd. V roce 1890 začal Klosowski pracovat jako holič na rohu Whitechapel High Street a George Yard (je zajímavé si povšimnout, že Martha Tabramová byla v srpnu 1888 zavražděna jen několik yardů odtud). Jeho sousedé mu tehdy říkali Ludwig Schloski. Zatímco u křestního jména je důvod neznámý, Schloski je pravděpodobně výsledkem snahy Angličanů vyslovit jméno Klosowski.
Přibližně v říjnu 1889 si Klosowski bere za ženu Lucy Baderskou. Bohužel pro něj tak trochu zapomněl, že má v Polsku přítelkyni. Ta se o Klosowskiho záletech dověděla a přicestovala za ním do Londýna. Nějakou dobu s nimi i žila, než to konečně vzdala a odešla. Jako možný impuls k jejímu odchodu mohlo být narození syna Klosowskiho a Lucy v září 1890.
Klosowski s Lucy pak vystřídají několik adres, než se přesunou za moře, do New Jersey. Kdy se tak stalo, není přesně známo. Poslední údaj o Klosowskim a jeho ženě na anglické půdě je ze sčítání lidu ze začátku dubna 1891. Všeobecně se má za to, že pohnutkou ke stěhování do USA bylo pro dvojici úmrtí jejich malého synka 3. března 1891. Z těchto údajů se dá předpokládat, že Klosowski a Lucy opustili Anglii někdy v dubnu 1891.
V New Jersey začal Klosowski opět pracovat jako holič. V manželství to ovšem začíná skřípat, hlavně kvůli Klosowskiho nevěrám. Jednoho dne Klosowski manželku napadl, povalil ji na postel a přitiskl ji svou tvář na ústa, aby ji zabránil křičet. V tom do krámu vešel zákazník a Klosowski odešel, aby ho obsloužil. Lucy ještě nějakou dobu zůstala ležet na posteli, kde si povšimla nějaké rukojeti, vyčnívající zpod polštáře. Ke své hrůze zjistila, že se jedná o ostrý nůž. Později jí Klosowski řekl, že jí chtěl uříznout hlavu a dokonce jí i ukázal místo, kde ji chtěl pohřbít. Lucy byla pochopitelně silně rozrušená, a když o něco později ještě zjistila, že je s Klosowskim těhotná, sebrala se a v únoru 1892 se vrátila zpět do Londýna, kde žila se svou sestrou ve Whitechapelu. 15. května porodila holčičku. Přibližně 1. června se do Londýna vrátil i Klosowski. Manželé spolu ještě chvíli žili, než se jejich cesty definitivně rozešly.
Na podzim nebo v zimě 1893 se Klosowski seznámil s Annie Chapmanovou (jde jen o shodu jmen). Nějakou dobu spolu žili, ale když si na konci roku 1894 Klosowski přivedl domů další ženu, aby s nimi žila, Annie došla trpělivost a odešla. O několik týdnů později zjistila, že je těhotná. Když o tom Klosowskimu řekla, jen se jí vysmál. Klosowski se začal nicméně cítit ohrožen svými častými aférkami a tak začal používat jméno své poslední partnerky. Na scéně se objevuje George Chapman.
Někdy po roce 1895 Chapman navazuje vztah s alkoholičkou jménem Mary Spinková. Dojde dokonce ke svatbě, která je ale samozřejmě neplatná, protože Chapman je oficiálně stále ženatý s Lucy. Společně si pronajali holičství v chudé čtvrti Hastings. Jelikož se jim v podnikání vedlo mizerně, přesunuli holičství do lepší čtvrti, kde se jejich ,,hudební holení“ stalo téměř legendární. Zatímco Chapman zákazníka holil, Mary hrála na klavír. Úspěch v podnikání se bohužel nepřenesl do jejich vztahu. Chapman Mary brutálně bil, jejich sousedka často slýchala Mary naříkat. Také si několikrát všimla, že Mary má na tváří odřeniny a modřiny a jednou dokonce i stopy po škrcení na jejím hrdle. 3. dubna 1897 si Chapman koupil jednu unci tartaru, dávidla. Tartar je bílý prášek, snadno rozpustný ve vodě, obsahující antimon. Antimon je bezbarvý jed bez zápachu. Dávkovaný po malých dávkách může antimon způsobit pomalou a hlavně velice bolestivou smrt. Zajímavostí je, že antimon poté zabraňuje posmrtnému rozkladu těla. Holičství mezitím rychle ztratilo svou proslulost a Chapman začal vést hospodu Prince of Wales na Bartholomew Square. Právě tady začala Mary trpět strašlivými bolestmi břicha a zvracením. Na první svátek vánoční Mary umírá. Jako příčina smrti je určena tuberkulóza.  
Chapman ovšem dlouho netruchlí. Ve své hospody zaměstná Bessie Taylorovou, se kterou zanedlouho naváže mnohem intimnější vztah. Následuje další neplatná svatba. I tuto svou ,,manželku“ začne Chapman týrat. Elizabeth Painterová několikrát viděla, jak na ni Chapman křičí a jednou jí dokonce vyhrožoval revolverem. Bessie začne trpět stejnými bolestmi jako její předchůdkyně a Chapman, aby zabránil podezření, opouští hospodu a spolu s Bessie si pronajímají krčmu Monument v Borough. Zde se Bessie ještě přitíží. Nakonec umírá stejně jako její předchůdkyně. Tentokrát na sv. Valentýna 1901. Jako příčina smrti je stanoveno totální vyčerpání organismu způsobené silným zvracením. Paní Painterová svou přítelkyni téměř každý den navštěvovala a jak později vypověděla, několikrát se stala terčem Chapmanova odporného smyslu pro humor. Když se ho několikrát ptala, jak se Bessie daří, Chapman chladně odpověděl: ,,Vaše přítelkyně je mrtvá!“ Když paní Painterová vyběhla do schodů, nalezla Bessie jak spí ve své posteli. Když se ho na to stejné zeptala 15. února, Chapman jí odvětil, že je na tom Bessie pořád stejně. Ta přitom zemřela již předešlý den.
V srpnu 1901 Chapman najal do Monumentu jako barmanku paní Maud Marshovou. Po krátké známosti znovu následoval další neplatný sňatek. Za pouhý rok se ovšem Chapmanova pozornost přesunula k Florence Raynerové, kterou dokonce požádal, aby s ním odcestovala do Ameriky. Florence odmítla s tím, že je přece ženatý. Chapman jen lusknul prsty a řekl: ,,Stačí takhle málo a už nebude žádná paní Chapmanová!“ Bohužel, historie se opět opakuje. Chapman Maud bije stejně krutě jako její předchůdkyně. A stejně jako dvakrát předtím, i tentokrát začíná paní Chapmanová trpět silnými bolestmi břicha a zvracením. Matka Maud si povšimla jak horlivě Chapman připravuje její dceři jakýsi speciální lék a rozhodla se proto přivolat k Maud nezávislého lékaře. To Chapmana vyděsilo a podal Maud velice silnou dávku jedu, po jejímž požití Maud hned následující den, 22. října 1902, zemřela. Lékař tentokrát ovšem trval na pitvě. Při ní nalezl v těle Maud stopy arzenu a antimonu v jejích střevech, játrech, ledvinách a mozku. Hned 25. října si seržant Godley přišel pro Chapmana. Brzy poté se přišlo na to, že Klosowski a Chapman jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba.
Těla obou předchozích Chapmanových obětí byla exhumována v listopadu a prosinci 1902. Zatímco tělo Bessie vypadalo celkem zachovale, tělo Mary bylo i po 5 letech v perfektním stavu. V tělech obou žen bylo nalezeno značné množství antimonu.
Chapman byl obviněn ze zavraždění všech tří žen, ale nakonec byl usvědčen jen ze smrti Maud. I když svou vinu popíral, porotě trvalo jen 11 minut, než vynesla verdikt o jeho vině. 20. března 1903 byl Chapman odsouzen k trestu smrti. Po jeho neúspěšném odvolání byl George Chapman pověšen ve Wandsworthu 7. dubna 1903.
Nedlouho po Chapmanově zatčení inspektor Abberline řekl seržantu Godleymu: ,,Tak konečně jste dostal Jacka Rozparovače!“ Proč byl Abberline tak skálopevně přesvědčen, že Chapman byl vrahem z Whitechapelu? V jednom rozhovoru pro Pall Mall Gazette Abberline prohlásil: ,,Když jsem u soudu s Chapmanem slyšel všechny detaily o jeho minulosti, pomalu jsem nabýval přesvědčení, že je to stejný muž, který spáchal ty otřesné vraždy ve Whitechapelu před 15 lety. Víte, my jsme nikdy nevěřili těm řečem o tom, že Rozparovač je mrtvý nebo že skončil někde v blázinci. A proč právě Chapman? Vraždy začaly v ten okamžik, kdy on připlul do Anglie, a skončily v momentě, kdy zase odplul do Ameriky, zatímco tam podobné vražedné běsnění začalo. Studoval medicínu, tudíž znal velmi dobře lidskou anatomii. A nemůžeme ani ignorovat fakt, že se v Americe pokusil zabít svou manželku nožem.“
Je tu i více podobností. Například, Chapman měl pravidelné zaměstnání, což by vysvětlovalo, proč Rozparovač vraždil pouze o víkendech. Chapman také neměl žádnou rodinnou zodpovědnost, takže se mohl po nocích toulat venku. Chapman měl zvrácený pohlavní pud (Rozparovačovy vraždy měly jednoznačný sexuální podtext). A nakonec, Chapman byl misogyn (nepřátelský k ženám), to by také odpovídalo Rozparovačově charakteristice.
Jednoho problému si ale byl vědom i Abberline a to, že všichni svědci popisovali podezřelého jako muže ve věku 35-40 let, zatímco Chapmanovi v této době bylo 23. Nicméně, všichni sourozenci Lucy Baderské tvrdili, že za dobu, co Chapmana znají, se jeho zjev změnil jen velmi málo. Takže je docela dobře možné, že Chapman v roce 1888 vypadal o něco starší.
Ale je tu ještě jeden zádrhel. Jak si vysvětlit ten obrovský rozdíl mezi oběma sériemi vražd? Zatímco v roce 1888 vrah své oběti brutálně zohavuje, Chapman jim chladnokrevně dávkuje jed, který je pomalu zabíjí. Abberline to vysvětloval takto: ,,V tomto nevidím žádný problém. Vždyť ten, kdo dokáže svou manželku pomalu zabíjet jedem, je přece všeho schopný! Motiv se sice změnil, ale oběťmi byly stále ženy. Navíc zabít prostitutku je něco jiného, než zavraždit manželku, o které všichni vědí, že s Vámi žije.“ Dnes už je názor odborníků jiný. Všeobecně se tvrdí, že se Modus Operandi u zločinců mění jen velmi málo. A obzvlášť to platí u tak rozdílných zločinů jako je postupná otrava jedem a Rozparovačova řezničina.
A je tu ještě jedna otázka. Mnoho svědků tvrdí, že slyšeli Rozparovače hovořit s oběťmi. Někteří z nich dokonce řekli, že onen muž mluvil ,,spisovně až vzdělaně“. Zvládl by takovouto konverzaci vést Chapman, polský přistěhovalec, který v té době žil v Londýně pouhý rok?
A ještě je nutné se vrátit k té části, kde se Abberline zmiňuje o podobných vraždách, ke kterým došlo v Americe. Ve skutečnosti v USA došlo jen k jedné takové vraždě. Obětí byla prostitutka Carrie Brownová, která byla zavražděna v hotelu v New Jersey 24. dubna 1891. Vrah ji nejprve uškrtil a její tělo poté brutálně zohavil. Mary Miniterová viděla ve společnosti Carrie muže, kterého popsala takto: věk asi 32 let, výška 5 stop 8 palců, štíhlá postava, dlouhý, ostrý nos a velký světlý knír. Oblečený byl v tmavohnědém žaketu a černých kalhotách. Na hlavě měl klobouk s promáčknutým vrškem. Evidentně to byl cizinec, možná Němec. Tento popis má sice k dokonalosti daleko, ale v podstatě sedí na Chapmana. Důležitá otázka tedy zní: Byl už v té době Chapman v Jersey City? Jak už bylo řečeno dříve, nejpravděpodobnější je, že Chapman s Lucy Baderskou opouštějí Anglii těsně po sčítání lidu z 5. dubna 1891. To znamená, že by měl Chapman 19 dní na to, aby se odstěhoval za moře, usadil se v Jersey City a zavraždil Carrie Brownovou. Není to sice mnoho času, ale není to úplně nemožné.
A jak zní konečný verdikt nad Georgem Chapmanem? Chapman byl misogyn, se znalostí lidské anatomie, byl cizího vzhledu, podobně jako udávali svědci v Rozparovačově případu. Bydlel v bezprostřední blízkosti oblasti, ve které došlo k vraždám. Ty skončily, jakmile se odstěhoval do USA, kde poté došlo k jedné podobné vraždě. Jediné co nesouhlasí tak zůstává Modus Operandi. Je tedy otázkou, zda se z barbarského řezníka může během několika málo let stát vypočítavý travič.
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 2
Celkem: 565960
Měsíc: 5355
Den: 156