Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elizabeth Hallidayová

article preview

Narodila se v roce 1859 jako Eliza Margaret McNallyová v hrabství Antrim v Irsku. Její rodina se pak záhy přestěhovala do USA. Do roku 1889 se pětkrát vdala, přičemž většina jejích manželů zemřela velice brzy po svatbě a to za poněkud podivných okolností. Jednou byla i přistižena jak jednomu z manželů přidává do čaje arzen, ale podařilo se jí utéct dříve než mohla být zatčena. Jindy byla ve Philadelphii odsouzena na 2 roky ve vězení za pojišťovací podvod, když se pokusila podpálit svůj obchod a vyinkasovat peníze z pojištění. V roce 1889 pod jménem Lizzie Brownová začne pracovat jako hospodyně pro sedmdesátiletého farmáře Paula Hallidaye. Toho si nakonec vezme za muže. Štěstí jim kazí fakt, že se u Lizzie začínají projevovat příznaky duševní poruchy. Jednou se pokusí podpálit stodolu, jindy zase pomáhá ukrást vlastní koně a prodá je v New Yorku. V obou případech byla zproštěna obvinění z důvodu šílenství.

V květnu 1891 Hallidayová podpálí manželův mlýn, přičemž uhoří jeho mentálně postižený syn John. Za tento čin byla poslána do blázince, ale po pár měsících byla prohlášena za vyléčenou a poslána domů. Její manžel zmizel ještě v srpnu téhož roku. Policie nařídila domovní prohlídku, při které byla nalezena těla dvou žen - Margaret a Sarah McQuillanových. Obě byly zastřeleny. Několik dní na to bylo pod podlahou nalezeno i zohavené tělo Paula Hallidaye, který byl rovněž zastřelen. Lizzie byla okamžitě zatčena, ale na otázky policistů nebyla schopna cokoliv odpovědět, pouze nesouvisle drmolila a trhala si šaty. Ve vězení její šílenství propuklo naplno. Zaútočila na šerifovu manželku, odmítala jíst, zapálila si vlastní postel, pokusila se oběsit a jednou se pokusila proříznout si hrdlo střepem. Nakonec musela být přivázána k podlaze. Lizzie byla odsouzena k trestu smrti na elektrickém křesle. Tento rozsudek ji byl nakonec zmírněn na doživotní pobyt v blázinci. Během něj v roce 1906 zavraždila zdravotní sestru Nellie Wickesovou, když jí zasadila 200 bodných ran nůžkami. Lizzie nakonec zemřela v blázinci 28. června 1918.

A jaké je její spojení s vraždami Jacka Rozparovače? Šerif Beecher, který se o Lizzie staral během jejího pobytu za mřížemi uvedl do tisku, že Lizzie velmi ráda a často mluví o vraždách ve Whitechapelu a že s nimi má jistě něco společného. Tisk se této teorie samozřejmě velmi rád chytil a rovnou ji prohlásil za Jacka Rozparovače. Ve skutečnosti pro tuto teorii neexistuje jediný důkaz a je velmi nepravděpodobné, že by Lizzie v tu dobu vůbec byla v Británii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 2
Celkem: 566076
Měsíc: 5377
Den: 179