Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dr. Thomas Neill Cream

article preview

Thomas Neill Cream se narodil ve Skotsku v květnu 1850. O čtyři roky později se celá rodina stěhuje do Kanady. 12. listopadu 1872 se Cream zapisuje na McGill College v Montrealu jako student medicíny. Školu úspěšně absolvuje 31. března 1876.

O něco později se seznamuje s Florou Elisabeth Brooksovou, kterou ale po krátkém románku přivede do jiného stavu. Cream se rozhodne, že provede sám interrupci, při které málem Brooksová zemře. Její otec poté Creama donutí, aby si Floru vzal, což se stane 11. září 1876. Hned druhý ale Cream odplouvá do Anglie, kde pracuje v nemocnici u sv. Tomáše v Londýně. O pár let později se Cream vrací do Kanady. Jeho předchozí neúspěch ho nijak nerozhází a začne provozovat praxi potratáře. Jeho slibně se rozvíjející kariéru přibrzdí nález mrtvé služky Kate Gardnerové u něj v kanceláři s lahví chloroformu ležící vedle ní. I když všechny důkazy ukazují na Creama, ten není z ničeho obviněn a může tak vycestovat do Chicaga. V srpnu 1880 umírá jedna z jeho pacientek, Julia Faulknerová. Cream je sice zadržen policií, ale brzy na to je propuštěn na svobodu, aniž by bylo proti němu vzneseno jakékoliv obvinění. V této době začne Cream prodávat lék proti padoucnici vlastní výroby. Několik z jeho pacientů se dokonce zapřísahá, že jim Cream v jejich nemoci opravdu pmohl. Jeden z nich, jménem Daniel Stott, udělá tu chybu, že posílá svou manželku za Creamem pro léky. Jeho žena, Julia Stottová, ovšem od Creama dostává mnohem víc než jen léky. Když začne být Stott podezíravý, Cream mu do léku přidá trochu strychninu. 14. června 1881 Stott umírá. A nebýt jeho nebetyčné hlouposti, vrah by znovu vyvázl bez trestu. Původně byla Stottova smrt přisuzována jeho padoucnici, ale z nepochopitelného důvodu Cream napíše koronerovi dopis, ve kterém se zmiňuje, že za Stottovu smrt nese vinu jeho lékárník a žádá proto exhumaci Stottova těla. Při následné pitvě je ve Stottově žaludku skutečně nalezen strychnin a dr. Cream je promptně zatčen. U soudu mu je vyměřen doživotní trest, který si má odpykat ve státní věznici Illinois v Joliet.

30. června 1891 je ale Cream z vězení propuštěn za dobré chování. Ihned odcestuje do Kanady, kde si vyzvedne dědictví 16 000 dolarů a vrací se do Anglie, kde nakonec skončí v londýnských slumech. Jen dva dny po jeho příjezdu se seznamuje s prostitutkou Mathildou Cloverovou, která později umírá na otravu. Stejný osud potká i Ellen Donworthovou. Po krátkém románku s Laurou Sabbatiniovou, Cream otráví další dvě ženy: Alice Marshovou a Emmu Shrivellovou. Pak následuje další nepochopitelný Creamův zkrat. Začne z těchto vražd obviňovat svého souseda Josepha Harpera. Dokonce mu píše výhružné dopisy, ve kterých po něm požaduje 1500 liber za to, že neinformuje policii. Na veřejnosti se vychloubá tím, že zná detaily obou vražd. Jeho drzost nezná mezí, když dokonce jistého Johna Haynese vezme na místa činu! Stejnou exkurzi chce nabídnout i jistému McIntyreovi. Z něj se ale vyklube policista, který poté začne Creama sledovat doslova na každém kroku. Další policista pozná v Creamovi muže, kterého viděl s oběma prostitutkami v den vraždy. Smyčka se pomalu utahuje… Když navíc policie odhalí Creamovi pokusy o vydírání Harpera, je doktor zatčen. Dr. Thomas Neill Cream je shledán vinným ze zavraždění Mathildy Cloverové a odsouzen k trestu smrti oběšením. Jako datum popravy je stanoven 15. listopad 1892. V momentě, kdy má Cream oprátku kolem krku, stane se něco, co vyvolá mnoho diskuzí. Poslední Creamova slova totiž jsou: ,,Jsem Jack…“ Víc už říct nestihne, kat spustí propadlo a jeho poslední věta zůstane nedokončena.
V té době ještě zdaleka nevyhaslo zděšení z Rozparovačových vražd, takže se okamžitě začalo spekulovat o tom, že Cream byl ve skutečnosti Jack Rozparovač. Ovšem Creamovo nedokončené přiznání je to jediné, co jej spojuje s vraždami ve Whitechapelu. Největší problém u Creama je fakt, že mezi lety 1881 a 1891 si odpykávat svůj doživotní trest v USA, což znamená, že v roce 1888 nemohl spáchat vraždy připisované Jacku Rozparovači. Příznivci této teorie však přišli s tvrzením, že Cream měl v podsvětí dvojníka.  Jeden z nich páchal zločiny, zatímco ten druhý byl ve vězení, což používali jako alibi. Toto tvrzení se opírá o samotný začátek Creamovi zločinecké kariéry, kdy byl obviněn z bigamie. Cream se odmítal přiznat a na svou obhajobu uváděl, že v době, kdy se měl podruhé oženit byl ve výkonu trestu v Sydney. Když se soud obrátil na věznici s dotazem, zda v této době skutečně měli vězně odpovídajícího Creamovu popisu, několik vězňů Creama opravdu poznalo. Také Creamův obhájce Marshall Hall byl o pravdivosti této verze skálopevně přesvědčen. Takže zatímco Cream byl ve vězení v Joliet, jeho komplic vraždil ve Whitechapelu. Když potom bylo Creamovi jasné, že se blíží jeho konec, přiznal se k vraždám, aby jeho kumpán mohl uniknout. A je tu ještě jedna teorie, která počítá s Creamem jako s Rozparovačem. Chicagská policie byla v té době známá svou neuvěřitelnou zkorumpovaností, takže pro Creama nebyl problém se pomocí úplatků dostat z vězení ještě mnohem dříve než byl oficiálně propuštěn v roce 1891. Také se najdou tací, kteří tvrdí, že Creamův rukopis se shoduje se dvěma dopisy údajného vraha.
A odpůrci této teorie? Ti argumentují tím, že Cream byl travič. Je dost dobře nepochopitelné, aby před rokem 1888 své oběti trávil, pak je začal párat a zohavovat, aby se pak zase vrátil na dráhu traviče. Dále argumentují tím, že celá teorie o Creamovu dvojníkovi je silně přitažená za vlasy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 566106
Měsíc: 5380
Den: 191