Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moje oblíbené filmy

Mých 5 nejoblíbenějších filmů o sériových vrazích. Těch reálných i těch fiktivních.

Podobně jako u knih zde předkládám seznam mých oblíbených filmů na téma sérioví vrazi. A i tady platí, že tu mají své místo jak vrazi reální tak i ti fiktivní.

 

1. Sedm. Pro mě jednoznačně nejlepší film Davida Finchera a absolutní top mezi filmy o sériových vrazích. Výborní herci, hudba, kamera a naprosto strhující depresivní atmosféra, kterou ještě umocňuje všudypřítomný déšť. Výborný konec pak už jen dovršuje Fincherovo mistrovské dílo. Promiň Hannibale, ale Sedmička je prostě král tohoto žánru.

2. Mlčení jehňátek. Stejně jako u knih i tady Mlčení jehňátek skončilo těsně pod vrcholem. Tento thriller má jen jednoho krále a tím je Anthony Hopkins v roli Hannibala Lectera. Jeho životní výkon byl posléze zcela zaslouženě korunován Cenou Akademie. A jelikož jsem film viděl ještě jako dítě, musím uznat, že jeho geniální kanibal mi přivodil nejednu bezesnou noc. Moje okolí navíc jistě ocenilo, že jsem často opakoval jednu repliku z tohoto filmu. Nebudu prozrazoval jaká replika to byla, jen napovím, že šlo o popis čichového vjemu jedné osoby :)

3. Halloween. Hodně jsem uvažoval jestli tohoto zakladatele slasher žánru zařadit do tohoto žebříčku. Přece jen, tohle už s realitou nemá absolutně nic společného. Pak jsem ale usoudil, že v přímé konfrontaci  by Michael Myers Hannibalu Lecterovi nakopal zádel a proto sem po zásluze patří :) Původní Halloween je prostě jiný než drtivá většina jeho následovníků. Film má atmosféru, vraždami i krví se tady šetří a k tomu ta geniální Carpenterova hudba....

4. Z pekla. Na rozdíl od knižní předlohy se její filmová adaptace na vrchol nedostala. A najde se tu i pár výhrad. Ne každému vyhovuje videoklipový střih filmu, film je paradoxně víc komiksový než jeho komiksová předloha a navíc vyobrazení inspektora Abberlinea jako fešného krasavce, který má jasnovidecké vize.... Ale klady pořád převládají. Johny Depp je tu v nejlepší formě, hudba je výborná, atmosféra taky, Heather Graham je jednoznačně tou nejkrásnější Mary Jane Kelly ve filmové historii a Ian Holm Vás v závěru přesvědčí, že i z Bilbo Pytlíka může jít strach....

5. Zodiac. A znovu David Fincher. Tady platí, že největší plus tohoto filmu, se může velice rychle změnit na jeho největší mínus.  Mluvím o až dokumentární pečlivosti, se kterou k látce Fincher přistoupil. To, co jiní ocení jako historicky věrnou adaptaci, jiní odsoudí za jeho zdlouhavost a přemíru snahy natočit něco na způsob hraného dokumentu. A ať patříte do jakéhokoliv z těchto táborů, budete mít svým způsobem pravdu. Mě Fincherova doslovnost vyhovovala a film jsem si užil.

Čestné místo - Určitě aspoň někteří z Vás mají rádi film, o kterém tak nějak vědí, že je vlastně špatný, ale z nějakého důvodu se Vám líbí nebo k němu máte vztah (třeba aspoň z nostalgických důvodů). A tím je pro mě Teror na londýnském mostě. Céčkový horor s primitivním dějem, hloupým koncem, brutálně přehrávajícím záporákem a s Davidem Hasselhoffem v hlavní roli. Má to jedno ALE. Film jsem viděl asi někdy ve 12 letech na televizní stanici Kabel Plus Film (pamětníci si možná vzpomenou). Moc si z něj dnes už nepamatuji (snad až na hudbu, která jediná snesla aspoň trošku přísnější měřítko), ale jedna věc mi utkvěla v paměti. Scéna, kdy se z husté mlhy vynořila postava muže v dlouhém plášti s cylindrem (nebo spíše kloboukem) na hlavě a nožem v ruce. Jméno muže jsem se ve filmu nedozvěděl, za to jeho přezdívku ano. Přezdívku, která zněla zároveň děsivě i uhrančivě. Ano, tušíte správně. Právě u sledování tohoto hloupoučkého horůrku se zrodila moje "posedlost" jedním sériovým vrahem. Nebýt jeho, tak nečtete tyto řádky. Proto se k tomuto svému kostlivci ve své filmové skříni veřejně přiznávám a uděluji mu čestné místo v mém žebříčku nejoblíbenějších filmů o sériových vrazích.

Dostali jste teď chuť na nějaký dobrý film? Nákupem přes KnihyDobrovsky.cz můžete nejen zkrátit dlouhý večer napínavým filmem, ale zároveň podpoříte chod těchto stránek. Každé podpory si nesmírně vážím a děkuji za ni.

sedm.jpgmlceni-jehnatek.jpghalloween.jpgz-pekla.jpegzodiac.jpgteror.jpghttps://www.knihydobrovsky.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 4
Celkem: 571413
Měsíc: 5810
Den: 240