Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nápis na zdi v Goulston Street

30. září 1888 asi v 02:55 (těsně po vraždách Elizabeth Strideové a Catherine Eddowesové) nalezl strážník Alfred Long kus zkrvavené zástěry v průchodu na Goulston Street a o chvíli později si povšimnul i křídového nápisu na černém cihlovém okraji otevřeného vchodu, který vedl ke schodišti a sklepům v číslech 108-119. Někdy po třetí hodině ráno dorazil na místo strážník Daniel Halse. Long se pak na místo vrátil ještě asi v 05:00. Nápis byl smazán asi v 05:30.

Oba strážníci si onen nápis opsali, zajímavé ale je, že se neshodnou na jeho znění. Strážník Long si zapsal toto: ,,The Juwes are the men that will not be blamed for nothing." V zápisech strážníka Halseho stojí: ,,The Juwes are not the men that will be blamed for nothing." V překladu tedy: ,,Juwes jsou lidé, kteří nebudou obviňování nadarmo" a ,,Juwes nejsou lidé, kteří budou obviňování nadarmo." Bez zajímavosti není ani fakt, že Long si do svého bloku nejprve napsal ,,Jewes" a až později slovo opravil na ,,Juwes".

V oficiálních záznamech o případu se objevuje mnoho verzí onoho prvního slova: Jewes, Jeuwes, Juwes, Jeuws, Juewes, Juews. Co se týká významu tohoto slova, všeobecně se má za to, že pisatel chtěl napsat Jews (Židé). Text by tedy měl znít takto: ,,Židé jsou lidé, kteří nebudou obviňování nadarmo." Anebo: ,,Židé nejsou lidé, kteří budou obviňování nadarmo."

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 1
Celkem: 570112
Měsíc: 5615
Den: 232