:

Co je to bábovka?

Franco Koss
Franco Koss
2025-09-26 20:30:29
Count answers : 9
0
Absolutní klasika českých moučníků – bábovka. Její tvar jakoby její jednoduchost a běžnost povznášel někam dál. Možná do dětství – vašeho, maminčino, babiččino, nebo ještě dál… Receptů na bábovku je nezpočet a každá rodina má jistě ten svůj. Nechte si domov provonět sladkou bábovkou, které je tak prostá, běžná, ale nikdy ne obyčejná.
Freda Gleason
Freda Gleason
2025-09-17 20:52:51
Count answers : 8
0
Bábovky jsou cukrářské a pekařské výrobky, které se připravují ve specifické kulaté formě, nazvané "bábovka". Moučník se pyšní velkou variabilitou v druzích těst - tou nejoblíbenější je však třená mramorovaná bábovka. Hlavním poznávacím znakem bábovky není těsto, ale tvar formy. Bábovky z piškotového těsta jsou oblíbené i přesto, že jsou trochu suché. Bábovky z třeného těsta voní máslem, vanilkou a někdy i rumem. Bábovky z kynutého těsta jsou vláčné a voní droždím a rumem. Bábovky z tvarohového těsta jsou jemné, vláčné a mají mírně nakyslou chuť. Bábovky z других těst jsou také všeobecně oblíbené - například bábovka perníková, kefírová, nepečená se želatinou, mrkvová, celozrnná a bezlepková.
Liza Mann
Liza Mann
2025-09-08 02:05:44
Count answers : 12
0
Bábovka je druh sladkého třeného nebo kynutého pečiva, oblíbeného nejen u nás, ale i v mnoha okolních zemích. Hlavními surovinami jsou máslo, vajíčka, cukr a mouka. Bábovka se často peče jako dvoubarevná, přičemž část těsta je obarvená kakaem. Do těsta se přidávají různé přísady, obvykle rozinky, ořechy nebo mandle. Na bábovky existuje mnoho receptů a pečou se v různých ozdobných formách.
Burdette Gislason
Burdette Gislason
2025-09-03 03:38:53
Count answers : 6
0
Bábovka bylo dříve označení pouze pro formu, pečivu se původně říkalo bába. Tvar totiž připomíná siluetu sukně. Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového, můžete přidat ořechy, čokoládu, rozinky, kokos či kandované ovoce, v kuchařkách a na blozích najdete recepty na bábovku tvarohovou, špaldovou, mrkvovou, banánovou i jablkovou. Z toho vyplývá, že spíše než těsto je tedy pro bábovku typický její tvar.
Hertha Pfeffer
Hertha Pfeffer
2025-08-29 03:48:20
Count answers : 11
0
Bábovka je ideál českého moučníku na neděli. Je to sice spousta míchání, tření a překládání – výsledek ale vždycky stojí za to. Třené těsto je potvora. Pokud mu ale věnujete dostatek péče a času, tak to vlastně žádná záludnost není. Je to třídicí moučník, především díky své struktuře. Má jemnou, drobnou kůrku a uvnitř je vláčná. Obecně platí, že bábovka je pátek. Yoshino discounts.
Triston Becker
Triston Becker
2025-08-21 07:59:58
Count answers : 4
0
Bábovka je druh sladkého pečiva, které se peče z třeného nebo kynutého těsta. Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale także v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa. V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí, přičemž tmavá část je tvořena z těsta obvykle barveného kakaem. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem. Třená bábovka se připravuje z těsta, které je vyráběno z mouky, vajíček a mléka. Těsto na kynutou bábovku se připravuje z mouky, vajíček, mléka a navíc másla a droždí. Bábovka, sladký pokrm, má několik druhů. Může být bezlepková a z různých druhů mouky. Do těsta se přidává nejrůznější ingredience. Například ovoce, jablka, hrušky, banány či zeleninu jako například mrkev. Pečou se i bábovky tvarohové, jogurtové, či v jiných mléčných alternativách. Pro vegany se připravuje i bábovka bez vajec. Dalším způsobem přípravy je bábovka s kakaem a ořechy pro zvýraznění její chuti.
Sophia Fisher
Sophia Fisher
2025-08-08 23:26:30
Count answers : 8
0
Nadýchaná vláčná bábovka jako od babičky. Není nad osvědčenou klasiku, která se hodí k nedělní kávě i jako sladká pozornost při setkání s přáteli, rodinou nebo dobrými sousedy. Základní recept má mnoho obměn, zkuste kombinaci různých chutí: MRAMOROVÁ BÁBOVKA: přidejte do 1/3 těsta kakao, nalijte světlé a poté tmavé těsto do formy, lehce špejlí promíchejte a hned bude mramorová bábovka na světě OŘECHOVÁ BÁBOVKA: místo 50 g mouky přidejte do těsta nasekané vlašské ořechy, případně i kandované ovoce, které chuťově i vizuálně bábovku doladí BÁBOVKA S VŮNÍ RUMU: přidejte do těsta rozinky namočené v rumu a uvidíte, jak se budou všichni olizovat CITRONOVÁ BÁBOVKA: nastrouhaná kůra z biocitronu a vymačkaná šťáva zvýrazní chuť bábovky, lze přidat kousky čokolády, které je dobré obalit v mouce, aby neklesly po nalití na dno / kombinaci citronu sluší i mletý mák, tím lze nahradit 50 g mouky