Co je to bábovka?
Franco Koss
2025-09-26 20:30:29
Count answers
: 9
Absolutní klasika českých moučníků – bábovka. Její tvar jakoby její jednoduchost a běžnost povznášel někam dál. Možná do dětství – vašeho, maminčino, babiččino, nebo ještě dál… Receptů na bábovku je nezpočet a každá rodina má jistě ten svůj. Nechte si domov provonět sladkou bábovkou, které je tak prostá, běžná, ale nikdy ne obyčejná.
Freda Gleason
2025-09-17 20:52:51
Count answers
: 8
Bábovky jsou cukrářské a pekařské výrobky, které se připravují ve specifické kulaté formě, nazvané "bábovka". Moučník se pyšní velkou variabilitou v druzích těst - tou nejoblíbenější je však třená mramorovaná bábovka. Hlavním poznávacím znakem bábovky není těsto, ale tvar formy. Bábovky z piškotového těsta jsou oblíbené i přesto, že jsou trochu suché. Bábovky z třeného těsta voní máslem, vanilkou a někdy i rumem. Bábovky z kynutého těsta jsou vláčné a voní droždím a rumem. Bábovky z tvarohového těsta jsou jemné, vláčné a mají mírně nakyslou chuť. Bábovky z других těst jsou také všeobecně oblíbené - například bábovka perníková, kefírová, nepečená se želatinou, mrkvová, celozrnná a bezlepková.
Liza Mann
2025-09-08 02:05:44
Count answers
: 12
Bábovka je druh sladkého třeného nebo kynutého pečiva, oblíbeného nejen u nás, ale i v mnoha okolních zemích.
Hlavními surovinami jsou máslo, vajíčka, cukr a mouka.
Bábovka se často peče jako dvoubarevná, přičemž část těsta je obarvená kakaem.
Do těsta se přidávají různé přísady, obvykle rozinky, ořechy nebo mandle.
Na bábovky existuje mnoho receptů a pečou se v různých ozdobných formách.
Burdette Gislason
2025-09-03 03:38:53
Count answers
: 6
Bábovka bylo dříve označení pouze pro formu, pečivu se původně říkalo bába.
Tvar totiž připomíná siluetu sukně.
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového, můžete přidat ořechy, čokoládu, rozinky, kokos či kandované ovoce, v kuchařkách a na blozích najdete recepty na bábovku tvarohovou, špaldovou, mrkvovou, banánovou i jablkovou.
Z toho vyplývá, že spíše než těsto je tedy pro bábovku typický její tvar.
Hertha Pfeffer
2025-08-29 03:48:20
Count answers
: 11
Bábovka je ideál českého moučníku na neděli.
Je to sice spousta míchání, tření a překládání – výsledek ale vždycky stojí za to.
Třené těsto je potvora.
Pokud mu ale věnujete dostatek péče a času, tak to vlastně žádná záludnost není.
Je to třídicí moučník, především díky své struktuře.
Má jemnou, drobnou kůrku a uvnitř je vláčná.
Obecně platí, že bábovka je pátek.
Yoshino discounts.
Triston Becker
2025-08-21 07:59:58
Count answers
: 4
Bábovka je druh sladkého pečiva, které se peče z třeného nebo kynutého těsta.
Jedná se o typické pečivo nejen v Česku, ale także v Polsku, Rakousku, na Slovensku a jižních částech Německa.
V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná – se světlou a tmavou částí, přičemž tmavá část je tvořena z těsta obvykle barveného kakaem.
Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.
Třená bábovka se připravuje z těsta, které je vyráběno z mouky, vajíček a mléka.
Těsto na kynutou bábovku se připravuje z mouky, vajíček, mléka a navíc másla a droždí.
Bábovka, sladký pokrm, má několik druhů.
Může být bezlepková a z různých druhů mouky.
Do těsta se přidává nejrůznější ingredience.
Například ovoce, jablka, hrušky, banány či zeleninu jako například mrkev.
Pečou se i bábovky tvarohové, jogurtové, či v jiných mléčných alternativách.
Pro vegany se připravuje i bábovka bez vajec.
Dalším způsobem přípravy je bábovka s kakaem a ořechy pro zvýraznění její chuti.
Sophia Fisher
2025-08-08 23:26:30
Count answers
: 8
Nadýchaná vláčná bábovka jako od babičky.
Není nad osvědčenou klasiku, která se hodí k nedělní kávě i jako sladká pozornost při setkání s přáteli, rodinou nebo dobrými sousedy.
Základní recept má mnoho obměn, zkuste kombinaci různých chutí:
MRAMOROVÁ BÁBOVKA: přidejte do 1/3 těsta kakao, nalijte světlé a poté tmavé těsto do formy, lehce špejlí promíchejte a hned bude mramorová bábovka na světě
OŘECHOVÁ BÁBOVKA: místo 50 g mouky přidejte do těsta nasekané vlašské ořechy, případně i kandované ovoce, které chuťově i vizuálně bábovku doladí
BÁBOVKA S VŮNÍ RUMU: přidejte do těsta rozinky namočené v rumu a uvidíte, jak se budou všichni olizovat
CITRONOVÁ BÁBOVKA: nastrouhaná kůra z biocitronu a vymačkaná šťáva zvýrazní chuť bábovky, lze přidat kousky čokolády, které je dobré obalit v mouce, aby neklesly po nalití na dno / kombinaci citronu sluší i mletý mák, tím lze nahradit 50 g mouky