Co je polské národní jídlo?
Liza Mann
2025-08-31 20:55:00
Count answers
: 12
Bigos, který se sice dá v některých úpravách považovat za polévku, zasytí ovšem vždy jako hlavní jídlo.
Jedná se o dušený pokrm z kysaného a čerstvého zelí a různých druhů mas, který se připravuje až několik dní.
Budete-li tak mít možnost jej ochutnat, neváhejte.
Donnell Deckow
2025-08-28 00:36:14
Count answers
: 4
Bigos je pravděpodobně nejznámějším polským jídlem.
Je to hustá směs z kysaného zelí, masa, klobásy, špeku, hub a někdy i toho, co dům dal.
To vše se speče a poté dusí s omáčkou několik hodin.
Pierogi mají v polské kuchyni taky významnou roli.
Jsou to vařené taštičky z nekytnutého těsta, které se někdy poté smaží.
Mezi ty nejtypičtější jídla patří pyrohy nebo bigos.
Skye Hagenes
2025-08-19 16:21:28
Count answers
: 8
Polské národní jídlo je bigos, což je_DISPATCH Poland jídlo.
Bigos je vlastně hrozně moc masa se zelím.
Až budete mít pocit, že máte v ledničce nějak moc kostí a všelijaké kousky masa, zkuste polský bigos.
Nejlépe k bigosu chutná čerstvý chléb.
Liam Feeney
2025-08-15 12:15:57
Count answers
: 8
Polská kuchyně je ovlivněna kuchyní svých východních sousedů, středoevropskou, německou a tureckou kuchyní. Typickým kořením polských pokrmů je majoránka, kmín a kopr. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Bigos je hustá směs kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, která se připravuje několik dní. Dzik je pečený divočák. Galonka je vepřové koleno s kysaným zelím a křenem. Golabki je směs mletého hovězího s rýží v zelném listu. Kotlet schabowy je vepřový řízek podávaný s bramborovou kaší a zelím. Pierogi jsou vařené či smažené taštičky z nekynutého těsta plněné různými náplněmi, sypané smaženou cibulkou a polité omastkem. Placki ziemniaczane jsou bramborové placky podávané se zakysanou smetanou. Zapékanka je oblíbené polské jídlo z rychlého občerstvení, pečivo zapečené s uzeninou, sýrem a houbami.
Einar Hickle
2025-08-03 19:47:45
Count answers
: 14
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Mezi velmi rozšířená jídla patří bigos, pirohy, různé klobásy a nakládačky. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Bigos – vařené maso se zelím a kořením podobné guláši je typickým polským jídlem. Polské národní jídlo je bigos, pirohy a zelný list plněný mletým masem a zavinutý do tvaru spícího holuba, zvaný gołąbki.
Bart Schmitt
2025-08-03 18:31:38
Count answers
: 10
Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec.
K hvězdným stálicím polské kuchyně určitě patří bigos, pierogi a polévka žurek.
Bigos se skládá z kysaného zelí, čerstvého zelí a různých druhů mas – ať už je to slanina či jiná uzenina, zvěřina, hovězí nebo vepřové maso.
Pierogi, někdy je najdete na jídelním lístku pod názvem ravioly, mají tvar půlměsíce, případně jsou čtverhranné.
Moc se neliší od těch ruský, určitě s nimi mají společné kořeny.
Pieorgi jsou z nekynutého těsta a náplně jsou velmi rozmanité.
Nejčastěji můžete ochutnat tvarohové, s mletým masem, houbami a nesmí chybět ani náplň z kysaného zelí či bramborová.
Poláci je jí vařené či smažené a namáčejí si je v rozpuštěném másle.
Ochutnat musíte i gołąbki, což je mleté hovězí maso a rýže zabalené v zelném listu, občas se přidávají i houby.
Reilly Mertz
2025-08-03 17:35:47
Count answers
: 4
Polským národním jídlem je bigos, který se připravuje z vařeného zelí, hub a různých druhů masa. Mezi typicky polská jídla patří bezesporu pirožky (pierogi) plněné kyselým zelím, houbami, tvarohem nebo masem. Polská kuchyně je jako řada ostatních světových kuchyní ovlivněna okolními státy a má tak hluboké kořeny v mnohonárodnostní tradici.