:

Co je typické pro Poláky?

Jovany Legros
Jovany Legros
2025-08-03 15:02:03
Count answers : 9
0
Podstata české kultury byla selská, v tom nejlepším smyslu plebejská. Polský etnograf a kulturolog Antoni Kroh vydal knihu O Švejkovi a o nás v loňském roce. Já myslím, že neexistuje něco jako česká, polská, maďarská, francouizská národní povaha. Ovšem existuje česká nebo polská kultura, která má velský vliv na jednotlivce. Švejk je v Krohově knize chápán jako figura, která mnohým Polákům reprezentuje českou povahu. Já myslím, že je to první kniha (překlad) v polské literatuře psaná obyčejnou řečí. V Polsku byla tradice rozlišovat, co se hodí tisknout a co ne, a to že je Švejk psaný tak, jak se mluví, jako vyprávění, je to lidové. Druhá věc: je to humor. Poláci mají málo humoristických knih, že by se člověk smál tragédii; Čechům máme co závidět. Také autory jako Čapek, John, Hašek, schopné posměchu z vlastních dějin, z vlastního tragického postavení - podobnou postavu polská literatura 20. století nemá.
Ernestina Koepp
Ernestina Koepp
2025-08-03 14:36:26
Count answers : 5
0
Pro polskou kuchyni je typické, že jídla jsou velmi vydatná. Přestože vlna zdravého stravování se šíří i Polskem, nešetří se zakysanou smetanou, velmi oblíbené jsou frytki a součástí spousty jídel je zelí a vejce. Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Mnohdy vám postačí pouze jeden chod, třeba polévka, protože jídla jsou hodně sytá. Obecně se v Polsku hodně jí maso a zvěřina, husté polévky, omáčky, knedlíky a nesmíme zapomenout na brambory. Připravují se na všechny možné způsoby. Poláci vám nejčastěji do jídla přidají majoránku, kmín nebo kopr.
Zena Hickle
Zena Hickle
2025-08-03 14:15:51
Count answers : 6
0
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Velmi oblíbená jsou jídla s houbami. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Velmi oblíbená jsou jídla s houbami. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Velmi oblíbená jsou jídla s houbami. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Velmi oblíbená jsou jídla s houbami. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu. Velmi oblíbená jsou jídla s houbami. Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa. Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu. Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná. Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr. Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.