Co je typické pro Poláky?
Jovany Legros
2025-08-03 15:02:03
Count answers
: 9
Podstata české kultury byla selská, v tom nejlepším smyslu plebejská.
Polský etnograf a kulturolog Antoni Kroh vydal knihu O Švejkovi a o nás v loňském roce.
Já myslím, že neexistuje něco jako česká, polská, maďarská, francouizská národní povaha.
Ovšem existuje česká nebo polská kultura, která má velský vliv na jednotlivce.
Švejk je v Krohově knize chápán jako figura, která mnohým Polákům reprezentuje českou povahu.
Já myslím, že je to první kniha (překlad) v polské literatuře psaná obyčejnou řečí.
V Polsku byla tradice rozlišovat, co se hodí tisknout a co ne, a to že je Švejk psaný tak, jak se mluví, jako vyprávění, je to lidové.
Druhá věc: je to humor.
Poláci mají málo humoristických knih, že by se člověk smál tragédii;
Čechům máme co závidět.
Také autory jako Čapek, John, Hašek, schopné posměchu z vlastních dějin, z vlastního tragického postavení - podobnou postavu polská literatura 20. století nemá.
Ernestina Koepp
2025-08-03 14:36:26
Count answers
: 5
Pro polskou kuchyni je typické, že jídla jsou velmi vydatná. Přestože vlna zdravého stravování se šíří i Polskem, nešetří se zakysanou smetanou, velmi oblíbené jsou frytki a součástí spousty jídel je zelí a vejce. Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Mnohdy vám postačí pouze jeden chod, třeba polévka, protože jídla jsou hodně sytá. Obecně se v Polsku hodně jí maso a zvěřina, husté polévky, omáčky, knedlíky a nesmíme zapomenout na brambory. Připravují se na všechny možné způsoby. Poláci vám nejčastěji do jídla přidají majoránku, kmín nebo kopr.
Zena Hickle
2025-08-03 14:15:51
Count answers
: 6
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním. Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Velmi oblíbená jsou jídla s houbami.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Velmi oblíbená jsou jídla s houbami.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Velmi oblíbená jsou jídla s houbami.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Velmi oblíbená jsou jídla s houbami.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.
Velmi oblíbená jsou jídla s houbami.
Pokrmy se připravují se zeleninou – brambory, kysané zelí a červená řepa.
Dále hodně využívají vejce, mléko, smetanu a mléčné výrobky, především brynzu.
Tradičními pokrmy jsou husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy.
Polská kuchyně je rozmanitá a souvisí především s kuchyní východních sousedů Polska, ale také má některé podobnosti k středoevropským a skandinávským kuchyním.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Typickým kořením jsou majoránka, kmín a kopr.
Poláci mají v oblibě med a vyrábějí z něj oblíbenou medovinu.