:

Co jedla Marie Terezie?

Tremayne Schaefer
Tremayne Schaefer
2025-05-08 13:30:57
Count answers: 2
Jedla dokonce i čokoládovou polévku. Jedla přibližně 16 krát čokoládový nápoj. Jestliže každé ráno vyžadovala ke snídani čokoládový nápoj, bychom snad mohli ještě pomlčet. Jednou z lahůdek, které doslova milovala, byla – jak jsme již zmínili – čokoláda, a to na všechny možné i zdánlivě nemožné způsoby. Ujídala ji jako bonbony, tekutou v poháru, ale také z hlubokého talíře ve formě polévky. Milovala kuřata i ryby – zkrátka cokoliv. Obzvláštní radost jí kuchaři udělali grilovanými rybami, pečenými kuřaty připravenými na způsob divočiny, ale i hrachovkou a dokonce brambory, které fueron v té době velkou novinkou a panovnice sama se stala jejich vášnivou propagátorkou. A na konec každého hodování musela přijít sladká tečka v podobě zákusku. Nejvíce prý císařovně chutnal ořechovo–skořicový dort.
Joyce Davis
Joyce Davis
2025-05-08 13:21:05
Count answers: 1
Marie Terezie vládla v období baroka, kdy byla vyšší společnost zvyklá jíst tři jídla za den. K obědu se tradičně podávala polévka a hlavní chod obsahující maso, večeře byla určena k většímu a delšímu hodování. Marie Terezie i její manžel František I. Štěpán Lotrinský byli známými gurmány, kteří milovali jídlo a hostiny si náležitě užívali. František dokonce přivedl své krajany, francouzské kuchaře, kteří připravovali luxusní jídla z francouzských surovin, takže na rakouském dvoře pravidelně jedli šneky, mušle, kaviár, humry, úhoře a spoustu dalších delikates. Na jejich menu byste genellikle našli grilované ryby se zeleninou a velmi si oblíbili také polévku z kapouna. Hrachová polévka s uzenou rybou s bílým chlebem, kuře na červeném víně nebo šneci z kynutého těsta, nadívané račím masem – to je jen malý výčet rakouských specialit, které panovnici naprosto učarovaly. Na talíři Marie Terezie nechyběla ani čokoláda, na kterou nedala dopustit. Dokonce jednou prohlásila, že čokoláda patří k jejím největším vášním. Důkazem budiž čokoládová polévka, na které si často a ráda pochutnávala. Jednalo se o rozpuštěnou čokoládu, smíchanou s oslazeným mlékem zahuštěným jíškou, doplněenou o skořici a máslo. Horkou čokoládou začínala panovnice každé ráno, pravděpodobně společně s kouskem nějakého pečiva. Kromě čokoládového nápoje pila i dvakrát denně kávu. Obecně měla ráda sladké a vedle čokolády jí chutnalo například pečené jablko se skořicí a medem, sušené i kandované ovoce a sladká vína, především muškátové a tokajské. S pravidelností se také dožadovala svého oblíbeného ořechového dortu s muškátovým oříškem.
Layne Russel
Layne Russel
2025-05-08 12:17:53
Count answers: 1
Marie Terezie si s láskou vychutnávala především místní rakouskou kuchyni, i když nepohrdla ani francouzskými lahůdkami. Panovnice si oblíbila především hrachovou polévku s kousky uzené ryby, která jí dala zvláštní chuť. K polévce se podávaly opečené plátky bílého chleba. Zachutnaly jí i šneky z kynutého těsta s náplní z jemného račího masíčka. Ty vyžadovala Marie Terezie často stejně jako janovské paštičky. To byly kousky listového těsta, ve kterých byla zabalena pikantně okořeněná směs z telecího masa, cibule a česneku. Marie Terezie měla ráda jemné a šťavnaté maso ze slepice nebo kapouna. Oblíbila si především kuře à la zajíc, předem nakládané do marinády ze zeleniny a koření na divočinu. Marie Terezie se nevyhýbala ani sladkým moučníkům, na prvním místě u ní byl ořechový dort ochucený muškátovým oříškem, strouhaným hřebíčkem a troškou koňaku, potažený citronovou polevou. A k dortu nesměla chybět silná káva.
Peggie Grant
Peggie Grant
2025-05-08 10:24:40
Count answers: 3
Marie Terezie byla ženou velmi zbožnou a zároveň i pracovitou. Určitě tedy nevysedávala celý den u stolu plného jídla a nepodepisovala dokumenty s pečínkou v ruce. Měla ale slabost pro sladké. V době její vlády se ve vyšších kruzích pěstovala móda horké čokolády. Sama Marie Terezie čokoládu milovala a dopřávala si ji každé ráno. Ke snídani jí čokoláda plně stačila, možná k ní jen zakousla kousek pečiva. K obědu mohla být polévka a masitý chod, večeře pak mohla být bohatší. Marie Terezie milovala grilované ryby doplněné zeleninou, nejvíce si ale potrpěla na sladké dezerty. Dobové prameny se například zmiňují, že v maďarském městě Vác ji uctili pečeným jablkem s medem a skořicí. Panovnice také ráda uzobávala sušené nebo kandované ovoce a zbožňovala sladká vína, především tokajské a muškátové.
Rosella Romaguera
Rosella Romaguera
2025-05-08 10:16:35
Count answers: 2
Marie Terezie totižěla na jakých jídlech si pochutnávala. Preferovala místní kuchyni a lokální suroviny. Vyvařovala ji ta nejlepší, Vídeňská kuchařka Eva Mühlbauerová. Právě ta připravila císařovně večeři o více než 30 chodech. Podávali se nadýchaní šneci z kynutého těsta plněné jemným račím masem, hrachová polévka s uzenou rybou či plátky opečeného chleba. Nechyběly však ani uzeniny jako paštičky plněné telecím masem či kuře naložené v červeném víně. Debužírování pak císařovna zakončila sladkou tečkou v podobě ořechového dortu s muškátovým oříškem. Císařovna byla také velkou milovnicí kvalitní kávy. Jestli to bylo tím, že káva zrovna přicházela do módy nebo jí vážně tak chutnala, lze těžko soudit, přesto vypila několik šálků každý den.
Camren Gerlach
Camren Gerlach
2025-05-08 09:41:45
Count answers: 2
Marie Terezie měla ráda dobré jídlo. Chutnaly jí pokrmy typicky rakouské. Nejvíc ji nadchli šneci z kynutého těsta s náplní z račího masa s máslem. Hrášková polévka, kterou císařovna také měla ráda, byla na přípravu rychlejší, specifickou chuť jí dodaly kousky uzené ryby. Janovské paštičky byly zajímavým předkrmem i typickým drobným jídlem jen tak pro „zakousnutí“. Pokud se nedržel půst, každý den byla na císařském stole drůbež, většinou kuře, ale také kapoun nebo slepice. Císařovně zachutnalo kuře à la zajíc, které poprvé ochutnala, když ho připravila právě Eva Mühlbauerová. A aby toho nebylo málo, císařovna také „ujížděla“ na sladkém a po dobrém a vydatném obědě či večeři následoval dortík.