Co je typické pro Jižní Koreu?
                                                    Katarina Ullrich
                                                                2025-08-19 06:59:07
                                                                
                                                                    Count answers
                                                                    : 2
                                                                
                                                            Korejská kuchyně je rozmanitá, oproti nám nekonzumují tolik masa a základem každého jídla je miska rýže, polévka a spousta malých mističek tzv. banchan. 
K typickým banchan patří také tradiční pálivé kimchi (speciálně upravené zelí, které se na dlouhou dobu nakládá s česnekem a dalšími místními dochucovadly). 
Pokrmy, které rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou například bibimbap – chutná a pro našince snadno stravitelná směs zeleniny, masa a vajec podávaná na rýži, bulgogi – tenké plátky grilovaného hovězího masa marinovaného ve sladké sojové omáčce, jeon – pikantní palačinky obvykle servírované s mořskými plody a jarní cibulkou nebo jjigae – dušené maso v husté omáčce servírované ještě vroucí v horkém hliněném hrnci. 
K nejoblíbenějším nápojům patří nejrůznější druhy čaje, které nemusí být vždy z čajových lístků, například yujacha – citrónový čaj a insamcha – ženšenový čaj. 
Obvyklé ceny za jedno teplé jídlo se pohybují v rozmezí 10.000 – 20.000 KRW. 
Často můžete koupit nápoje v automatech – 1.000 KRW / 250 ml (na parkovištích, u památek, v muzeích atd.). 
Jako všude, i zde jsou mezinárodní řetězce typu McDonald´s nebo Burger King, ale i místní fastfoody (například Isaac Toast Myeongdong v Soulu – toast za 3.000 KRW). 
Kdybyste chtěli okusit luxusnější restauraci, tak v Soulu najdete Jung Sik Dang, kde vás čtyřchodové menu přijde na 60.000 KRW.
                                                    
                                                    Lucas Fadel
                                                                2025-08-09 13:47:55
                                                                
                                                                    Count answers
                                                                    : 7
                                                                
                                                            Korejská kuchyně je založena na rýži, zelenině a masu. Využívá se sezamový olej, sójová omáčka, sůl, česnek, zázvor, chilli pasta a zelí. Korejské národní jídlo se jmenuje kimči. Polévka je chápána jako součást hlavního jídla. Nudle a nudlové pokrmy jsou v oblibě. Oblíbený alkoholický nápoj sodžu se pálí z rýže, batátů nebo ječmene a má asi 22 % alkoholu. Korejské pivo je oproti tomu našemu sladké a vyrábí se z rýže. Na trhu dominují pivovary Hite Brewery a Oriental Brewery. Zajímavou směsicí chutí jsou rýžová, ovocná a bylinná vína. overpostingBěžně se popíjejí čaje a Korejci si zakládají na čajových rituálech. Voda z kohoutku je pitná. Menu v restauraci se pohybuje od 10 000 do 20 000 KRW.
                                                    
                                                    Kevin Reichel
                                                                2025-08-09 09:36:17
                                                                
                                                                    Count answers
                                                                    : 6
                                                                
                                                            Korejci jsou na své tradiční pokrmy velmi hrdí, ale obecně platí, že ve světě obliba a především známost korejských jídel dost pokulhává nejen za kuchyní japonskou a čínskou, ale i thajskou nebo třeba indickou. 
Nejtypičtějšími korejskými jídly jsou různě grilovaná a pečená masa – např. pulkogi nebo kalbi. 
Nezbytnou přísadou téměř každého jídla je chilli a hlavně česnek. 
Typicky korejské jsou ale „studené“ nudle nengmjon, které se jedí se studeným hovězím vývarem, se syrovou zeleninou a se studeným masem. 
Dalším velmi oblíbeným jednoduchým jídlem je pibimpap – „rýžová míchanice“, připravovaná tak, že se do velké misky s rýží přidá několik druhů zeleniny a někdy i několik kousků vařeného masa. 
Kdekoli, i ve stáncích na ulici, lze také koupit rolky z rýže s kousky masa a zeleniny, zavinuté v plátcích mořských řas, říkají se jim kimpap.
                                                    
                                                    Dina Prohaska
                                                                2025-08-09 09:32:04
                                                                
                                                                    Count answers
                                                                    : 8
                                                                
                                                            Jihokorejská kuchyně je podobná severokorejské kuchyni, i když se v mnoha ohledech liší. Jihokorejská kuchyně je oproti té severokorejské bohatší, více pikantní, jihokorejské lihoviny jsou slabší než severokorejské a v Jižní Koreji se běžně používá hovězí maso. Mezi nejpoužívanější suroviny patří rýže, nudle, ryby, mořské plody a kimčchi. Pokrmy z Kjongsangu jsou jednoduché, ale velmi výrazné a pikantní. Kuchyně ostrova Čedžu na jihu Jižní Koreje využívá mnoho ryb a mořských plodů, ale i mořských řas nebo hub. Kimčchi, které se na většině Korejského poloostrova podává téměř ke každému jídlu, se na Čedžu připravuje také, ale nepodává se zdaleka tak hojně.