:

Jak uvařit špagety?

Jaron Corwin
Jaron Corwin
2025-08-31 13:42:05
Count answers : 5
0
Těstoviny můžete připravit téměř v čemkoli, já osobně dávám přednost extra hlubokému hrnci, do kterého se vejde dostatek vody a mám jistotu, že se i dlouhé a tenké těstoviny, jako jsou třeba špagety, mohou hned plně ponořit. Vodu na těstoviny dostatečně osolte. Těstoviny přidávejte всегда až do vroucí vody. Poté, co těstoviny do vody vložíte, vodu trochu zamíchejte. Dobu vaření vždy dodržujte dle pokynů na obalu těstovin.
Kathryne Collins
Kathryne Collins
2025-08-29 12:21:11
Count answers : 10
0
Italové používají k vaření těstovin několik technik. Tradiční způsob se jmenuje „express“ – nudle se při něm vaří 8 minut ve vroucí vodě se solí a zbývající 2 minuty v pánvi s omáčkou. Těstoviny se nemusí vařit ve vroucí vodě, stačím jim pouhých 80 °C, protože už tato teplota vyvolá želatinizaci škrobů obsažených v těstě. Toho využívá tzv. metoda pasivního vaření – jakmile začne osolená voda vřít, zhasne se plamen a těstoviny se do ní vloží na 8 minut. Poté se krátce dovaří v pánvi s ostatními přísadami. Skvělého výsledku však dosáhnete i s tlakovým hrncem nebo v běžném hrnci se studenou vodou a s plátky cibule, nasekaným česnekem a olivovým olejem. Voda s ingrediencemi se přivede k varu a přihodí se do ní krájená rajčata, sůl a následně sušené dlouhé nudle. Jindy se těstoviny dvě minuty povaří, teprve pak se nechají dojít v horké vodě a nakonec se smíchají s omáčkou. Poměry: Přípravu v papiňáku otestujte třeba na receptu spaghetti all’ amatriciana – mírně zarestujte guanciale, stáhněte papiňák z plamene a přidejte dvě naběračky rajčatové omáčky, 200 g sušených těstovin ze semoliny a 200 g studené vody. Vše nechte povařit 11 minut a ve finále dejte slovo strouhanému pecorinu a troše čerstvého nebo sušeného chilli.
Ephraim Zieme
Ephraim Zieme
2025-08-18 18:27:22
Count answers : 9
0
Těstoviny potřebují prostor, proto je musíte vařit ve velkém množství vody. Počítejte s litrem vody na sto gramů těstovin. Vodu solte, až když vře. Na každý litr vody přijde nejméně lžíce soli. Do vody nepřilévejte olej. Těstoviny by ztratily lepivost, díky které k nim potom krásně přilne omáčka. Vařte je tak dlouho, jak uvádí výrobce. Těstoviny musejí být al dente. Ke konci vaření je proto kontrolujte, zda jsou již na skus, nebo ještě tvrdé.
Corrine Yost
Corrine Yost
2025-08-08 14:37:07
Count answers : 5
0
Do dostatečného množství vroucí osolené vody vložíme těstoviny a voda musí opět rychle přijít do varu. Hrnec nezakrýváme poklicí, protože těstoviny by vzkypěly. Pak je promícháme, zmírníme plamen a dovaříme podle návodu, občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny vaříme jen tzv. na skus (al dente). To znamená, že při kousnutí cítíte, že koušete do těstoviny, nedají se rozmáčknout.
Eldon McClure
Eldon McClure
2025-08-08 09:39:39
Count answers : 7
0
Na přípravu nám postačí pouze pár surovin. Nejdříve si dáme vařit vodu na špagety dle návodu z prvního boxíku. Vařící vodu na špagety osolíme a vložíme špagety do hrnce. Vaříme bez pokličky. Než scedíme špagety uvařené al dente, odebereme si hrnek vody ze špaget. Asi 100 ml použijime na slaninu do pánve, kterou vrátíme na plotnu, a přivádíme k varu. Přidáme právě scezené špagety a mícháme a mícháme. Krátce budeme špagety takto zahřívat a promíchávat se slaninou. Do špaget je možné přidat ještě pár lžic vody ze špaget, která nám zbyla v hrnku. Omáčka má být jemná, krémová a hladká. Hotové špagety carbonara stočíme vidličkou do hnízdečka, dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, ochutíme pepřem a můžeme ihned servírovat.