Co jedli samurajové?

Eileen Doyle
2025-08-01 14:26:37
Count answers
: 8
Samurajové měli k jídlu disciplinovaný přístup a vnímali ho především jako „palivo“, aby doplnili energii, nikoli jako požitek.
Na svém vrcholu se samurajská kuchyně vyznačovala strohostí a jednoduchostí, protože samurajové dodržovali přísná stravovací pravidla, aby si udrželi kondici a zdraví.
Pod pokličkou samurajského jídelníčku najdeme pokrmy, na kterých si dodnes Japonci pochutnávají.
Samurajská kuchyně kladla důraz na sezonnost a lokálnost surovin.
Mezi základní potraviny v samurajské stravě patřila hnědá rýže.
Dodávala totiž tak důležité sacharidy.
Tradiční miso polévka z fermentované sójové pasty byla bohatým zdrojem různých živin a minerálů.
Není divu, že v ostrovním Japonsku byly (a jsou) na talíři často ryby a mořské plody, které samurajským bojovníkům dávaly potřebné bílkoviny.
Nejčastěji šlo o tuňáky, makrely nebo lososy a tyto ryby se podávaly syrové, někdy grilované.
Kromě ryb byly mezi samuraji oblíbené mořské plody, jako jsou krevety, olihně a chobotnice.
Tyto pochoutky si dopřávali vařené nebo grilované na dřevěném uhlí se sójovou omáčkou nebo solí.
V raném období samurajství, tedy ve 12. a 13. století, byly pokrmy z ulovených divokých zvířat naprosto běžné.
Později pod vlivem buddhismu se konzumace masa omezila.
Sušené maso spolu se sušenými rybami si ale bojovníci s sebou brali na válečné výpravy.
Vrcholné období samurajství (18. století) přestalo maso tabuizovat a hovězí, vepřové i kuřecí maso se částečně vrátilo i na talíře samurajů.