:

Co jedli samurajové?

Eileen Doyle
Eileen Doyle
2025-08-01 14:26:37
Count answers : 8
0
Samurajové měli k jídlu disciplinovaný přístup a vnímali ho především jako „palivo“, aby doplnili energii, nikoli jako požitek. Na svém vrcholu se samurajská kuchyně vyznačovala strohostí a jednoduchostí, protože samurajové dodržovali přísná stravovací pravidla, aby si udrželi kondici a zdraví. Pod pokličkou samurajského jídelníčku najdeme pokrmy, na kterých si dodnes Japonci pochutnávají. Samurajská kuchyně kladla důraz na sezonnost a lokálnost surovin. Mezi základní potraviny v samurajské stravě patřila hnědá rýže. Dodávala totiž tak důležité sacharidy. Tradiční miso polévka z fermentované sójové pasty byla bohatým zdrojem různých živin a minerálů. Není divu, že v ostrovním Japonsku byly (a jsou) na talíři často ryby a mořské plody, které samurajským bojovníkům dávaly potřebné bílkoviny. Nejčastěji šlo o tuňáky, makrely nebo lososy a tyto ryby se podávaly syrové, někdy grilované. Kromě ryb byly mezi samuraji oblíbené mořské plody, jako jsou krevety, olihně a chobotnice. Tyto pochoutky si dopřávali vařené nebo grilované na dřevěném uhlí se sójovou omáčkou nebo solí. V raném období samurajství, tedy ve 12. a 13. století, byly pokrmy z ulovených divokých zvířat naprosto běžné. Později pod vlivem buddhismu se konzumace masa omezila. Sušené maso spolu se sušenými rybami si ale bojovníci s sebou brali na válečné výpravy. Vrcholné období samurajství (18. století) přestalo maso tabuizovat a hovězí, vepřové i kuřecí maso se částečně vrátilo i na talíře samurajů.