:

Co je typické pro Japonsko?

Nyah Keeling
Nyah Keeling
2025-07-29 23:55:39
Count answers : 8
0
Japonci jsou jeden z nejzvláštnějších a nejobtížněji pochopitelných národů světa. Na své originalitě a výjimečnosti si Japonci patřičně zakládají a navíc ji pečlivě zkoumají. Ještě v první polovině minulého století se Japonci snažili vysvětlit svou jedinečnost tím, že jejich zemi nezasáhly žádné migrační proudy a že dnešní obyvatelé jsou přímými potomky původních ostrovních praobyvatel. Tuto teorii sice archeologové vyvrátili, ale v případě japonštiny se realmente příbuznost s žádným jiným jazykem prokázat nepodařilo. Japonci mohou být vůči němu vlídní a přátelští, ale navázat důvěrnější kontakt je velmi nesnadné. Pro Japonce je typický svérázný systém balancování mezi tím, co si kdo myslí v hloubi duše („vnitřní“ pravda – honne), a tím, co říká nahlas („vnější“ pravda – tatemae). Japonci tímto způsobem nechtějí podvádět, jednají tak, protože se v Japonsku pokládá za hrubé a nezdvořilé nejen říci do očí nepříjemnou pravdu, ale vůbec jednat jen silou logických argumentů. Řekne-li se o někom, že má velké hara, je to pochvala jeho ušlechtilé povahy. Naopak zlý člověk má hara černé. A právě komunikace na základě přímého kontaktu mezi hara dvou lidí (my bychom asi řekli na základě empatie) je pro Japonce klíčová.
Zola Ortiz
Zola Ortiz
2025-07-29 23:20:46
Count answers : 9
0
Japonsko je země kontrastů. Na jedné straně je prosáklé tradiční kulturou a rituály založenými před tisíci lety. Na straně druhé je to země, jejíž technologický pokrok testují hranice představivosti a vynalézavosti. Poklona – v Japonsku se dodnes lidé zdraví tím, že se jeden druhému ukloní. Dárky – jejich dávání je běžnou součástí zdejší kultury. Japonské jídlo patří k nejoblíbenějším na světě a má pro to dost dobrý důvod. Tradiční vaření v Japonsku totiž klade důraz na rozmanitost a vyváženost. Toho je dosaženo použitím pěti barev, pěti technik vaření a pěti příchutí. Jedním z nejznámějších jídel pocházejících z Japonska je bezpochyby SUSHI. Pokrm vznikl z procesu uchovávání ryb ve fermentované rýži. Dnes se vyrábí z octové rýže a čerstvých ryb, prepresentovaných na mnoho způsobů a tvarů.