Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alice McKenzieová

article preview

Alice se narodila kolem roku 1849, sama uváděla, že se živila jako pradlena a uklízečka, policie ji ale měla vedenou jako běžnou prostitutku.

16. července 1889

16:00 - Alice dostává od svého přítele Johna McCormacka (se kterým sporadicky i žije) peníze na zaplacení nájmu. Alice tedy odchází z domu, ale nájemné nezaplatí.

19:10 - Podle Pall Mall Gazette jde Alice s Georgem Dixonem (který je slepý) do Royal Cambridge Music Hall. Dixon později vypoví, že Alice se ptala nějakého muže, jestli by jí nekoupil pití. Muž odpověděl: ,,Ano."

20:30 - Elizabeth Ryderová vidí, jak Alice znovu opouští domov po hádce s McCormackem (tomu ale odporuje výpověď McCormacka, který tvrdí, že Alice viděl naposledy v 16:00.

23:40 - Přítelkyně Alice jménem Margaret Franklinová si povídá se svými přítelkyněmi na Flower and Dean Street, když kolem nich kvapným krokem projde Alice. Margaret se jí ještě stačí zeptat jak se má. Alice jen v rychlosti řekne: ,,Dobře. Teď se nemůžu zdržovat."

00:45 - Ve Whitechapelu začíná pršet.

00:50 - Strážník Walter Andrews při své pravidelné obchůzce objevuje tělo Alice McKenzieové. Chodník pod jejím tělem je suchý, proto je doba smrti stanovena od 00:25 do 00:45.

Krk Alice McKenzieové byl proříznutý zleva doprava, na levé straně krku byly dvě další bodnutí vedená směrem zepředu. Na břichu a levé straně hrudi bylo nalezeno několik podlitin. Pod levým prsem se táhl dlouhý (ale ne hluboký) řez až k pupku. Od něj pak až ke genitáliím vedlo osm škrábanců. Na samotných genitáliích byl nalezen malý řez vedený přes stydké pysky. Lékař, který prováděl ohledání těla vyslovil domněnku, že ke spáchání této vraždy byla potřeba určitá znalost lidské anatomie.

Alice McKenzieová měla podříznuté hrdlo stejně jako kanonické oběti Jacka Rozparovače, ovšem rány na jejím hrdle nebyly tak dlouhé a ani hluboké. Podlitiny na hrudi ukazují, že ji vrah tlačil jednou rukou k zemi, zatímco druhou pracoval se svým nožem. Ani další zranění na jejím těle nebyla vedena s takovou silou jako u Rozparovače. Dalším rozporem je závěr doktora Phillipse, že vrahem byl levák (zatímco Rozparovač byl pravák). Nástroj, který použil vrah musel být ostrý, ačkoliv mohl být kratší než ten, který používal Rozparovač. Doktor Phillips nakonec dospěl k závěru, že Alice McKenzieová nebyla obětí Jacka Rozparovače.

Na druhou stranu, doktor Bond razil názor, že Alice McKenzieovou zabil tentýž člověk, který spáchal pětici vražd ve Whitechapelu o rok dříve. Jako důkaz považoval vrahův útok na hrdlo, stejně jako mrzačení břicha a genitáliíí, ukazující jasný sexuální podtext vraždy.

Sir Robert Anderson zaujal opačné stanovisko a tvrdil, že nešlo o práci sexuálního maniaka. A aby těchto protichůdných názorů nebylo málo, vrchní komisař James Monro prohlásí, že jde o práci Jacka Rozparovače.

K vraždě Alice McKenzieové se později přiznal jistý William Wallace Brodie. Hned na to se Brodie přiznal ke všem vraždám připisovaným Jacku Rozparovači, o kterých tvrdil, že spáchal v opilosti. Protože byl už byl dříve usvědčen z krádeže, policie si prověřila jeho místo pobytu během whitechapelských vražd. Když pak Scotland Yard zjistil, že byl v tu dobu v Jižní Africe, propustí ho jako blázna. Těsne poté byl Brodie znovu zatčen za podvod. Vražda Alice McKenzieové je dodnes neobjasněna.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Statistiky

Online: 3
Celkem: 566082
Měsíc: 5381
Den: 181